Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vrijwilligerswerk

Wat regelt de wet over grenzen bij vrijwilligerswerk?

Wettelijke en juridische grenzen betreffen landelijke wet- en regelgeving over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden en arbeidstijden. Aan de taken die vrijwilligers uitvoeren stelt de wet geen grenzen. Maar wél aan de kwaliteit en veiligheid ervan. Of je iemand voor een bepaalde taak mag inzetten, hangt af van de vraag of de vrijwilliger daarvoor over de juiste kennis en vaardigheden beschikt.

Tal van vragen over juridische regels bij samenwerking met vrijwilligers komen aan bod in het webinar 'Grenzen verleggen' van experts Cecil Scholten en Anita Peters. Bekijk het webinar.

https://youtu.be/49a7gjw3HEU

Lees meer over de grenzen van wat wel en niet mag:

Tip: Checklist ‘Verantwoord 1-op1-vrijwilligerswerk’

De kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening staat voorop, evenals de veiligheid. Zowel voor de cliënten als voor vrijwilligers zelf. Inventariseer daarom de mogelijke risico’s voor zowel de cliënten als voor de vrijwilligers. Daarvoor kun je de checklist ‘Verantwoord vrijwilligerswerk’ gebruiken, die in de handreiking Verantwoord 1-op-1 vrijwilligerswerk is opgenomen.

Praktijkvoorbeelden

Dankzij een nieuw vrijwilligersbeleid is er bij zorgorganisatie SGL nu meer helderheid over wat vrijwilligers wel en niet mogen doen. Met behulp van thematische bijeenkomsten die georganiseerd werden voor de deelnemers, de intervisiesessies en ondersteuning, zijn de grenzen die SGL kan en wil stellen aan vrijwilligerswerk helder.

Welke werkzaamheden mogen vrijwilligers eigenlijk verrichten? Wat kun je hen veilig en verantwoord laten doen en wat niet? Bij De Twentse Zorgcentra staan afspraken over vrijwilligerswerk in een vrijwilligershandboek.

Notitie 'Grenzen verkennen'

Wat mogen mantelzorgers en vrijwilligers wel en niet doen in de zorgverlening? Je leest er alles over in de notitie Grenzen verkennen; wettelijke en juridische aspecten in het samenspel tussen informele en formele zorg (pdf). Deze publicatie van Vilans, vooral bedoeld voor bestuurders en kwaliteitsmedewerkers in de ouderen-, gehandicapten- en thuiszorg, beschrijft de juridische aspecten van de betrokkenheid van mantelzorgers en de inzet van vrijwilligers in de zorg.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]