Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verbeteren doe je zo

Opstarten verbetertraject

Bij het opstarten van het project is het belangrijk om in grote lijnen te weten wat het doel is van het project en waarom het belangrijk is voor de organisatie. Heldere doelen en heldere motivatie voor de noodzaak van een project helpen sponsors en belangrijke sleutelpersonen om de keuze te maken zich eraan te verbinden.

Voorbereiding van een verbetertraject

  • Analyseer de huidige situatie. De Sterkte-Zwakte-analyse (ook wel SWOT-analyse genoemd) geeft een goed beeld van de sterke en zwakke punten van de organisatie. Een Sterkte-Zwakte-analyse kan voor allerlei thema's gebruikt worden, zoals Medicatieveiligheid en Vrijheidsbeperking. Voorbeelden: SWOT-analyse vrijheidsbeperking (pdf) en SWOT-analyse Medicatieveiligheid (pdf)
  • Stel een verbeterteam samen. Bij een verbetertraject zijn meestal veel verschillende disciplines betrokken. Het is belangrijk om vooraf een team samen te stellen waarin al deze disciplines vertegenwoordigd zijn. Maak samen afspraken over de aanpak van het veranderproces en schakel  zo nodig andere betrokkenen in. Voor meer tips zie document Samenstellen verbeterteam. Download Projectorganisatie verbeterteam (pdf)
  • Organiseer een kick-off bijeenkomst: Een verbetertraject heeft een begin en een einde. Een belangrijke gebeurtenis is de officiële start in de organisatie, de zogenoemde kick-off bijeenkomst. Tips voor het organiseren van een kick-off vindt u in Voorbereiden van een kick-off bijeenkomst (pdf)

ImplementatieWijzer innovaties

De ImplementatieWijzer helpt om inzicht te krijgen in de aanvangscondities en in de factoren die gedurende het proces invloed hebben op het succes van de implementatie. Het proces is verdeeld in drie fases: voorbereiding, invoering en continuering. De ImplementatieWijzer kan ook als checklist gebruikt worden. De ImplementatieWijzer is ontwikkeld in het kader van een Zorg voor Beter project van ZonMw. De ImplementatieWijzer is de downloaden van de website van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van VU medisch centrum.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.