Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verbeteren doe je zo

Organiseren en plannen

Als het voorwerk is gedaan, de richting van het project helder is en de uitgangssituatie in kaart is gebracht, is het van belang om het project verder te concretiseren.

  • Mensen in roeiboot bij thema weerstandWat is bekend, wat niet, wat moet er verder worden aangevuld en bedacht?
  • Voor wie werkt met een goed voorbeeld van anderen: welke werkwijze of instrumenten passen bij je organisatie, wat moet passend gemaakt worden? 
  • Zijn de competenties om hiermee te werken aanwezig, of is daarin eerst investering nodig?

Inrichten project

De projectleider heeft een belangrijke rol bij het doen slagen van een verbetering. In dit schema staan kwaliteiten die een positieve invloed hebben. Gebruik de Checklist kwaliteiten projectleider (pdf) om de projectleider te kiezen. Voor grotere trajecten zal een omvangrijkere projectstructuur nodig zijn.

Betrek medewerkers door de voorgenomen verbetering zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld met een aankondiging op intranet, in de nieuwsbrief met een filmpje, of met een poster in de teamkamers.

Leiderschap

Past uw invloedstijl bij de fase van ontwikkeling van uw organisatie? Bij elke fase van ontwikkeling van de organisatie staat een andere leiderschapsrol centraal. Beoordeel dit aan de hand van het Persoonlijk Ontwikkelplan Leiderschap op de website van In voor zorg!

Omgaan met weerstand

Bij bijna elke verandering zijn er mensen die niet staan te springen om de verandering. Ze vinden bijvoorbeeld dat het goed gaat zoals het gaat. Of ze zien niet wat het voordeel van de verandering is. Veel projectleiders zien als een berg op tegen die weerstand. Vooral wanneer je zelf wel enthousiast bent, is het soms lastig om adequaat om te gaan met weerstand. Lees meer over de belangrijkste oorzaken van weerstand en do’s en don’ts (pdf)

Grappig Engelstalig filmpje over weerstand en hoe goede ideeën worden afgeschoten.

https://youtu.be/OGZN-T4lMSY

Leren op de werkvloer

Het 70:20:10 framework is een 'abstract denkkader' dat organisaties kan helpen om de leerprocessen beter te organiseren. Volgens het framework leren we:

  • 70 % op basis van ervaring.
  • 20 % op basis van ‘blootstelling’.
  • 10 % via meer formele opleiding.

Lees meer:

Materialen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.