Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verbeteren doe je zo

Materialen voor organisaties

U vindt hier per fase in het verbeterproces materialen die organisaties bij verbetertrajecten kunnen gebruiken. Meer materialen zijn te vinden bij iedere fase. 

Ga direct naar:

Opstarten

Terug naar boven

Doel bepalen

  • In tien stappen van project naar effect (pdf) Dit stappenplan van Vilans is een voorbeeld hoe je een verbeterproject kunt doorlopen. Uiteraard kun je hier een eigen invulling aan geven en de stappen gebruiken die jij nodig hebt om in je organisatie het gewenste effect te bereiken.
  • Effect van project in de zorgBepaal het effect van jouw project (pdf). Deze tool kun je gebruiken om vóóraf het effect van je project te bepalen, maar ook om het doel van je interventies scherp te krijgen. Bijvoorbeeld: Wat beoog je met de startbijeenkomst? Wanneer ben je tevreden na een gesprek met medewerkers? Wat moet het ontwikkelde product opleveren?  De tool is ontwikkeld door Vilans.
  • Format Strategisch Plan (pdf) Met een goeie strategie kun je als zorgorganisatie een onderscheidende positie innemen ten opzichte van anderen. Vind een duurzaam voordeel ten opzichte van andere zorgorganisaties die aansluit bij externe trends en ontwikkelingen en bij de sterkten en zwakten binnen je eigen organisatie. Stel je missie, visie, doelstellingen en plan vast met behulp van het Format strategisch plan van BTN.
  • Checklist verbeterplan (pdf). Met behulp van deze checklist uit het Zorg voor Beter-verbetertraject Eten en Drinken Bijzonder Smakelijk, kun je nagaan of je verbeterplan alle benodigde onderdelen bevat om je verbeteringen tot een succes te maken.
  • Document: Proces 'Van idee naar plan' (pdf), Zorgalliantie.nu!, 2010. Hierin staan de stappen vanaf het prille idee tot en met de uitwerking van het idee in een concreet plan. Voor de verschillende fases zoals het idee, de verkenning van het idee en de uitwerking van het idee in een concreet plan, zijn formats gemaakt. Daarin staan de onderwerpen en vragen die uitgewerkt moeten worden om te kunnen bepalen of een idee potentie heeft en haalbaar is.

Terug naar boven

Meten en begrijpen

Terug naar boven

Organiseren en plannen

  • Werkblad, De weg naar verandering (pdf). Eenvoudig werkblad om inzicht te krijgen in wat nodig is voor verandering.
  • Aanpak, Aansluiten bij drijfveren van mensen (pdf). Inzicht in drijfveren van mensen kan helpen bij het kiezen van de manier waarop verbetering geïmplementeerd kan worden. Zie ook het onderwerp Spiral Dynamics bij (wat is verbeteren).
  • Projectorganisatie (pdf). Format voor het samenstellen van een sterk verbeterteam.

Terug naar boven

Testen en implementeren

  • De Vilans toolkit ‘Zorg zelf voor Beter’: Een eigen verbetertraject opzetten. De toolkit bestaat uit 6 verschillende boeken; een basisdeel beschrijft de uitgangspunten en de hoofdlijnen van de manier van werken bij een verbetertraject. In de verdiepende deelboeken staan achtergronden en informatie over de aanpak en instrumenten bij verschillende thema's. Te bestellen voor 53 euro in de Vilans-webwinkel.

Terug naar boven

Vasthouden en delen

Meer materialen zijn te vinden bij iedere fase.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.