Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verbeteren doe je zo

Evalueren

Hoe weet je nu of je jezelf of je werk verbeterd hebt? En nog belangrijker: of de cliënt meer tevreden is over de zorg die je de cliënt biedt?

Het is gemakkelijker om bezig te zijn met beter worden in je werk wanneer er vaste momenten zijn waarop je stil staat bij hoe je je werk doet en of je het goed doet. Dit kan alleen, met de cliënt en/of mantelzorger of samen met je collega’s. Vaste momenten waarop je kunt evalueren of jouw acties om te verbeteren hebben geholpen, kunnen zijn:

  • Functioneringsgesprek met leidinggevende.
  • Het evaluatiegesprek met de cliënt. Elk half jaar evalueer je de zorg met de cliënt. Deze evaluatie geeft je informatie of de cliënt tevreden is en hoe jij je zorg uitvoert. Zorg voor Beter heeft de instrumenten die het evalueren met de cliënt makkelijker maken op een rij gezet bij het
  • Teambespreking of vaste casusbesprekingen.
  • Intercollegiaal overleg. Dit is een manier om met je collega’s na te denken over het werk, ervaringen uit te wisselen, te ontdekken wat je kunt verbeteren en te leren van elkaar. Om meer te weten te komen over intercollegiaal overleg, lees dan deze Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging (pdf) op de website van Verzorgendenonline.nl.

Meten

Meten is een manier om een beeld te krijgen van hoe je je werk doet en of de cliënt tevreden is. Dit kan met eenvoudige meetinstrumenten die helpen inzicht te krijgen in hoe het met de cliënt gaat en of daar veranderingen in zijn. Bijvoorbeeld de SNACrc, om na te gaan of de cliënt ondervoed is.

Je kunt een beeld krijgen van hoeveel pijn een cliënt heeft door een pijnschaal te gebruiken; je vraagt de cliënt de pijn een cijfer te geven of een gezichtje te kiezen dat het beste uitdrukt hoe de cliënt zich voelt.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.