Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Kwaliteit van bestaan centraal

Een zorgmedewerker: ‘De focus op gezondheid en gedrag, dat moet je gaan leven. Een visie ontwikkelen is nodig, trainen kan helpen. Verder moet je het vooral samen met je collega’s doen, elkaar hier op aanspreken.’

Aandacht voor welbevinden

Hoe waarderen mensen die zorg nodig hebben hun leven? Dat is voor iedereen anders. Door meer nadruk te leggen op welbevinden en veerkracht dan aan ziekte wordt preventie ook belangrijker, bijvoorbeeld door aandacht te geven aan gezond eten, of genoeg bewegen. Dat kan met simpele technologie verstopt in polsbandjes, bijvoorbeeld een stappenteller. Aandacht voor de kwaliteit van bestaan kan in tegenspraak zijn met zelfregie: ‘Wat nu als de cliënt de hele dag op een stoel wil zitten?’.

‘Iedereen kan regels volgen, maar wat is goed begeleiden?’

‘Er blijft ook zorg nodig. Alleen ‘zorgen dat’, is onvoldoende. Het gaat om de juiste balans vinden.’

Verbeteropgaven en vragen

Hoofd

Het definiëren van een subjectief begrip als kwaliteit van bestaan. Sommige zorgmedewerkers willen graag een richtinggevend kader. Vraag: Hoe moet ik omgaan met dilemma’s zoals die cliënt die de hele dag op stoel wil zitten? Leren omgaan met grenzen: wat kan ik binnen mijn mogelijkheden en professionele kader aanbieden?

Hart

De eigen professionele of ethische waarden staan soms tegenover de waarden van een cliënt of zijn familie, of tegenover de waarden van de organisatie en de maatschappij.

Handen

Het goed naar boven halen van wensen en behoeften van de cliënt. Goed begeleiden is de essentie van het zorgvak: in gesprek gaan, verdiepen, onderzoeken en overtuigen. Zie thema

Voor uitleg over hoofd – hart – handen

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]