Effectief leren op de werkvloer
Collectief leren is het meest effectief, zeggen veel vooraanstaande organisatiedeskundigen (onder andere Senge, De Caluwé en Scharmer). Nog effectiever wordt het, wanneer het geleerde direct relevant is voor het dagelijks werk en deel uitmaakt van het informeel leren op de werkvloer.
Experts (onder andere Charles Jennings) schatten dat 70 procent van het leren plaats op de werkvloer (informeel leren door te ervaren en te doen), 20 procent door coaching en feedback, 10 procent door trainingen en cursussen. Individueel leren, via een cursus of een e-learning heeft in deze visie dus alleen effect als het geleerde direct in de praktijk toepasbaar is. Verder helpt het enorm als het geleerde in het team en in de organisatie wordt herhaald en bevestigd.
Een lerende organisatie
Een lerende organisatie ontstaat niet uit zichzelf, maar door de collectieve inspanningen van alle individuele medewerkers, die dan wel weer richting en betekenis krijgen in een collectief proces.
De Amerikaan Peter Senge (1990, p.12) definieert in zijn boek ‘De vijfde discipline’ een lerende organisatie aldus: ‘organisaties veranderen als mensen nieuwe vaardigheden leren en deze vaardigheden leren toe te passen in hun werkzaamheden om daarmee hun gezamenlijke ambitie te verwezenlijken. Dan ontstaat persoonlijke groei, wat een positief effect heeft op het presteren van de organisatie.’
Werkboek teamleren
De werkvormen in dit werkboek teamleren helpen bij het aan de slag gaan met de verbeteropgaven die de vernieuwde zorg aan de zorgprofessionals stelt. Bijvoorbeeld: hoe kun je beter samenwerken met je team? Hoe kun je je kwaliteiten beter benutten? En hoe kun je beter samenwerken met mantelzorgers van de cliënt? In het gratis online werkboek teamleren van Vilans staan allerlei werkvormen over vijf verschillende thema’s.
Gedeelde betekenisgeving
Een zorgorganisatie die wil leren zal geregeld aandacht moeten besteden aan ‘gedeelde betekenisgeving’. Die gedeelde betekenisgeving uit zich in de manier waarop waarden en uitgangspunten van persoon en de hele organisatie in werkgedrag terug komen. Dit gaat bijvoorbeeld over het mensbeeld, over visie of over gezamenlijke waardering van innovaties. Bestuur, management en het eerste leidinggevende niveau spelen hierbij een belangrijke rol.
Materialen voor scholing en bijscholing
Trainingen voor verzorgenden en verpleegkundigen
De V&VN Academie heeft een uitgebreid aanbod van leerzame bijeenkomsten en trainingen, voor
verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die aansluiten bij de nieuwste ontwikkelingen in de zorg. Voor de meeste trainingen krijg je accreditatie-punten voor het Kwaliteitsregister V&V.
Bekijk de trainingen van de V&VN Academie
CanMEDS-rollen
Zorgorganisatie Lyvore gebruikte de CanMEDS-systematiek om duidelijk te krijgen wat precies de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende functiegroepen zijn. Het doel: zorgteams organiseren en optimaliseren hun samenwerking zelfstandig. Dit is omschreven in een handboek. Het geeft je o.a. handvatten om met je team aan de slag te gaan maar je vindt ook uitkomsten van evaluaties in de teams. Zo kom je erachter wat de effecten zijn van het werken vanuit de CanMEDS-rollen. Daarnaast lees je hoe het project is opgezet, welke keuzes zijn gemaakt en welke bron-documenten zijn ontwikkeld.
Download het handboek (pdf) en de elf bijlagen:
- Projectplan
- Samenvatting CanMEDS-rollen
- Vragen metingen onder medewerkers, multidisciplinaire teams en cliënten/mantelzorgers
- Evalueren
- Draaiboek workshop 1
- Ondersteunende PowerPoints voor introductie en workshops met handleiding
- Helpende vragen
- Casuïstiek beschrijven
- CanMEDSspel
- Functieomschrijving HBO-verpleegkundige
- Bron-document