Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Slim Zorgen: 15 keuzes om onnodige zorg te verminderen

Gepubliceerd op: 01-01-2020

Dit overzicht beschrijft 15 keuzes die onnodige zorg verminderen in de langdurende zorg en is onderdeel van het verbetertraject Slim Zorgen.

Wij helpen zorgmedewerkers met slim zorgen, ofwel tijdrovende en onnodige (soms onplezierige en schadelijke) zorghandelingen los te laten en waar nodig te vervangen door betere en moderne alternatieven. Zo kunnen zorgmedewerkers samen met de cliënt bepalen welke zorg het beste bij hem past.

Aan onze oude lijst van 12 slimme keuzes hebben we onlangs 3 nieuwe slimme keuzes toegevoegd. Wij vroegen zorgmedewerkers naar zorghandelingen die in de praktijk nog worden uitgevoerd waarvan ze twijfelen of ze het goede doen of hebben gehoord dat het anders kan. Hieronder de 3 slimme keuzes die wij recent aan de lijst toevoegden:

1. Kies niet standaard voor een ph-test bij elke handeling

Het controleren van de ligging van de neusmaagsonde na inbrengen of bij tekenen van verplaatsing (dislocatie) dient te gebeuren met de ph-methode en een beoordeling van aspiraat (vocht).

2. Maak geen gebruik van de auscultatiemethode

Een verkeerd geplaatste neusmaagsonde kan ernstige gevolgen hebben. Vaak wordt voor controle van de ligging van de neusmaagsonde lucht in de sonde gespoten en met een stethoscoop geluisterd naar een borrelend geluid in de maag (auscultatiemethode). Het gebruik van deze methode wordt afgeraden.

3. Stem frequentie van wegen af op de cliënt 

Slim wegen van cliënten gebeurt om het gewichtsverloop te volgen. Dit is nodig om een vinger aan de pols te houden, behandeling te evalueren en zo nodig actie te ondernemen. Vaak worden cliënten standaard, wekelijks of maandelijks, gewogen, zonder duidelijke indicatie. Dit is niet altijd nodig en neemt daarmee onnodig tijd in beslag en zorgt voor extra belasting van de cliënt. Een stabiele cliënt kan minder vaak gewogen worden dan een kwetsbare cliënt of een cliënt met veel schommelingen in het gewicht. Bekijk daarom samen met de cliënt, en indien nodig met de arts of diëtist, waarom wegen nodig is en stem de frequentie af.

Bekijk alle 15 keuzes in de download:

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Stappenplan

Taal

Nederlands