Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Samen tegen eenzaamheid: adviezen voor zorgprofessionals

Gepubliceerd op: 01-05-2023

Als zorgprofessional kom je waarschijnlijk het thema eenzaamheid regelmatig tegen in je werk. Maar hoe ga je met eenzaamheid om? Wat is jouw rol als zorgprofessional?

In het document ‘Samen tegen eenzaamheid’ vind je handvatten om eenzaamheid te signaleren en het onderwerp bespreekbaar te maken met je cliënt en/of diens naaste. Ook vind je handvatten om samen met je team en met je samenwerkingspartners aan de slag te gaan met het thema eenzaamheid.  

Drie onderdelen staan centraal: ik en de ander, ik en mijn team en ik en mijn samenwerkingspartners. Elk onderdeel bestaat uit zaken die je beter wel kunt doen en zaken die je beter niet kunt doen. Je vindt het document onder Downloads. 

Je kunt het document op de volgende manieren gebruiken: 

  • Gebruik het als naslagwerk.
  • Bespreek de do’s en don’ts met je team, hoe pak je dit met je team op? 
  • Presenteer een aantal punten uit het document in een klinische les.
  • Deel het met collega’s of samenwerkingspartners.

Masterclass 'Omgaan met eenzaamheid'

In het webinar van maart 2023 vertellen wijkverpleegkundigen Sigrid Huijsman en Hanneke van der Veen over hun ervaringen met het thema eenzaamheid. De drie onderdelen uit het document worden aan de hand van casuïstiek en oefeningen besproken in ongeveer anderhalf uur.  

YouTube video thumbnail

Het document en de webinar zijn door Vilans in 2023 tot stand gekomen met financiering vanuit het initiatief 'Een tegen Eenzaamheid', van het ministerie van VWS. De inhoud van het document is gebaseerd op de ervaringen, vragen en tips van verschillende zorgprofessionals en op bestaande kennis, zoals de richtlijn ‘Eenzaamheid onder Ouderen’.

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans