Naar hoofdinhoud Naar footer

ParkinsonSupport plan: steun geven aan mensen met Parkinson

Gepubliceerd op: 22-08-2023

Praten over het levenseinde is vaak moeilijk. Dit geldt ook voor praten over de laatste fase van de ziekte van Parkinson. Hoe ga je als zorgprofessional op tijd in gesprek over zorg- en behandelwensen? Het ParkinsonSupport plan helpt hierbij.

Er is nu vaak te weinig aandacht voor palliatieve zorg bij de ziekte van Parkinson. Dit komt omdat het vaak doet denken aan terminale zorg. Ook vinden zorgprofessionals het lastig om hierover te praten. Zij bespreken dit daarom vaak te laat. Gemiddeld leven mensen ongeveer 17 jaar met Parkinson. In de eerste 5-10 jaar kunnen zij vaak nog goed zelfstandig leven. De symptomen worden dan nog goed onderdrukt met medicijnen. Pas in de laatste fase is dat moeilijker. Vaak gaat de zorg dan meer langs hen heen.

Het ParkinsonSupport plan is een leidraad die helpt bij het gesprek over de toekomst. Het bestaat uit vier goed opgebouwde stappen:

  • Stap 1 - Individueel zorgplan
  • Stap 2 - Proactief zorgplan
  • Stap 3 - Zorgwensen rond de late fase
  • Stap 4 - Toekomst van uw plan

ZonMw financiert dit project vanuit het programma Palliantie. Dit programma gaat over het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde en de wensen die de betrokkenen in deze fase hebben. Bekijk voor meer informatie het artikel over het ParkinsonSupport plan op de website van ZonMw.

Wil je meteen het plan zelf bekijken? Klik dan op de onderstaande link naar de website van de Parkinson Vereniging.

Ga naar

Parkinson Vereniging

Bekijk het ParkinsonSupport plan

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad