Naar hoofdinhoud Naar footer

Materialen en hulpmiddelen voor incontinentie

Gepubliceerd op: 04-02-2022

Hieronder vind je per soort hulpmiddel meer uitleg. Naast deze algemene beschrijvingen kun je terecht op de pagina de soorten absorberend continentiemateriaal (met afbeeldingen)van Hulpmiddelenwijzer.nl. Hier lees je meer over het voorschrijven, het maken van de juiste keuze, de kosten en vergoedingen. Je vindt er ook praktische informatie over het gebruik. De categorieën zijn:

1. Absorberend incontinentiemateriaal
Er bestaan losse absorberende materialen die door andere producten op hun plaats moeten worden gehouden. De meest voorkomende zijn verbanden die door een fixatiebroek worden vastgezet. Daarnaast worden vaak geïntegreerde materialen gebruikt. Dan is het absorptiemateriaal in het broekje verwerkt. Tegenwoordig komen ook ‘hybride’ vormen voor, die afhankelijk van de gebruikssituatie of het gebruiksmoment worden toegepast.

2. Opvangend incontinentiemateriaal en urine-opvangende hulpmiddelen
Ook voor het opvangen van urine bestaan verschillende oplossingen. Allereerst zijn er hulpmiddelen, die vaak niet lichaamsgebonden zijn: urineflessen, ondersteken, bedzakken e.d. Daarnaast zijn er de urine-opvangzakken die met speciaal materiaal op het lichaam worden gefixeerd of in kleding kunnen worden opgeborgen.

Opvangsystemen voor een stoma komen in twee soorten voor:

  • Eendelige opvangsystemen bestaan uit een dunnere huidplaat die al aan het zakje vastzit. Bij het verwisselen wordt het hele zakje inclusief huidplaat weggedaan.
  • Tweedelige opvangsystemen bestaan uit een losse huidplaat, waarop de opvangzak geklikt, geplakt of geklemd wordt. De huidplaat kan enkele dagen meegaan.

3. Afvoerend incontinentiemateriaal
Voor het afvoeren van urine bestaan veel oplossingen: allereerst zijn er katheters, die inwendig (verblijfskatheter) of uitwendig worden gebruikt. Andere hulpmiddelen hebben te maken met het kunnen gebruiken van een normaal toilet, bijvoorbeeld plasgoten als gaan zitten en omhoogkomen een probleem is. 

4. Afsluitend incontinentiemateriaal
Afsluitend materiaal houdt ontlasting en urine vast in het lichaam, bijvoorbeeld anaaltampons.

5. Ondersteunend en fixerend materiaal voor incontinentiemateriaal
Ondersteunend materiaal zorgt ervoor dat incontinentiemateriaal goed blijft zitten en zorgt soms voor extra ondersteuning. Een incontinentieverpleegkundige of specialist helpt het juiste materiaal te kiezen. Er bestaan verschillende oplossingen:

  • Gordel. Smalle elastische band alleen bedoeld om incontinentiemateriaal op de plaats te houden.
  • Steunbroek (fixatiebroek). Brede elastische band om incontinentiemateriaal te fixeren en ondersteuning te bieden. 
  • Stomasteunband. Band die extra druk geeft en meestal een opening heeft voor een opvangzakje.

6. Verzorgingsmiddelen bij incontinentie

  • Huidbeschermers beschermen de huid tegen de effecten van urine en ontlasting en zorgen voor een betere aanhechting van bijvoorbeeld opvangzakjes. Er bestaat een ruime keuze aan huidbeschermers. Bijvoorbeeld sprays en crèmes die het schoonmaken van de huid na incontinentie vergemakkelijken. Deze producten verwijderen vooral aangekoekte of korrelige ontlasting en worden zonder veel wrijven aangebracht. Er zijn ook producten op de markt die een extra laagje op de huid leggen. Bijvoorbeeld de barrièrecrèmes en barrièresprays. Daarmee komen de bijtende stoffen uit urine en ontlasting niet in direct contact met de huid.
  • Geurbestrijders zijn los verkrijgbaar of al in de opvangzakjes aanwezig. Naast deodoranten bestaan er ook ontgeurders, die luchtjes uit bijvoorbeeld kleding halen.
  • Reinigingsdoekjes om  huid en stomamateriaal schoon te houden. Wegwerpzakjes bestaan in vele uitvoeringen: met of zonder rits, met of zonder geurstof.
  • Opvulmateriaal sluit de huid goed af tegen agressieve stoffen uit de stoma. Bovendien vullen ze oneffenheden in de huid op, waardoor de stoma beter aansluit. Er zijn verschillende mogelijkheden: pasta’s op alcoholbasis die na het aanbrengen verharden. Pasta’s zonder alcohol verharden niet en worden toegepast bij irritaties. Verder opvulringen die soms vormbaar zijn. Voor diepliggende stoma’s met tweedelige opvangsystemen bestaan er aandrukringen.

7. Beschermingsmateriaal bij incontinentie
Vochtafstotende en wasbare overtrekken, hoezen en onderleggers beschermen matrassen en zittingen.

8. Overige hulpmiddelen bij incontinentie

  • Het urine-alarm bestaat uit een broekje dat met snoertjes aan een plaswekker verbonden is. Als de gebruiker urine verliest gaat een signaal naar de plaswekker. De gebruiker wordt dan door een piep- of trilsignaal gewekt.
  • Zwemkleding voor incontinentie bestaat uit een zwembroek of badpak met een goed aansluitend binnenbroekje van een materiaal dat geen vocht absorbeert. 
  • Aanvullende hulpmiddelen op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Ga naar

Hulpmiddelenwijzer.nl

Bekijk de website

Deel deze pagina via:

Soort

Website

Organisatie / Uitgever

Hulpmiddelenwijzer.nl