Naar hoofdinhoud Naar footer

Kwaliteitskader palliatieve zorg

Gepubliceerd op: 28-11-2023

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland geeft zorgverleners en zorgorganisaties een duidelijk beeld van goede palliatieve zorg. Daarnaast helpt het bij het ontwikkelen van beleid over zorg verlenen wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is.

Wat is het Kwaliteitskader palliatieve zorg?

In 2017 hebben vertegenwoordigers van patiënten en naasten, zorgverleners en zorgverzekeraars het Kwaliteitskader palliatieve zorg ontwikkeld. Doel was om continue kwaliteit van palliatieve zorg te kunnen bieden aan patiënten met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Uitgangspunt daarbij zijn de wensen, waarden en behoeften van de patiënt en zijn naasten op fysiek, psychologisch, sociaal en spiritueel gebied.

Kwaliteitskader als leidraad

Het kader is richtinggevend geschreven, de bedoeling is vooral dat er een eenduidig beleid is om palliatieve zorg te verbeteren. In het kwaliteitskader vind je bijvoorbeeld wat de standaarden en richtlijnen zijn bij lichamelijke problemen en hoe je moet handelen in de rouwperiode.

  • Acht essenties voor toepassing van het kwaliteitskader staan overzichtelijk in een factsheet.
  • Wil je meer informatie over wat het Kwaliteitskader palliatieve zorg is? Kijk dan op de website Palliaweb. Hier vind je onder andere een begrippenkader.
  • Speciaal voor patiënten is er een e-book van het Kwaliteitskader met toegankelijke informatie. Je kunt het e-book online lezen op de website van de patiëntenfederatie of de printversie downloaden.

Kenmerken palliatieve zorg

Palliatieve zorg heeft volgens het kader de volgende kenmerken:

  • Palliatieve zorg kan tegelijkertijd plaatsvinden met een andere behandeling die op de ziekte is gericht.
  • Zorgverleners en vrijwilligers werken samen met de cliënt en zijn naasten als een team. De behandeling is afgestemd op de waarden, wensen en behoeften van de cliënt.
  • De centrale zorgverlener coördineert de zorg.
  • Tijdens de ziekte, het stervensproces en na de dood erkent en steunt het zorgteam de wensen van de cliënt en zijn naasten over waardigheid.

Bron: Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland, IKNL/Palliactief, 2017.

Ga naar

De coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)

Palliaweb

Download het Factsheet Essenties Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland
Bekijk het volledige Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Organisatie / Uitgever

De coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)

Palliaweb