Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Methode

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans / Hogeschool Rotterdam

Downloads

Doelenformulier: doelen, acties en vervolgstappen vastleggen

Gepubliceerd op: 31-12-2022

Een doelenformulier helpt om de doelen, acties en vervolgstappen die samen met de cliënt zijn opgesteld, vast te leggen. Het invullen van een doelenformulier past daarom bij de laatste stappen van het 5A-model van zelfmanagementondersteuning (Afspreken, Assisteren en Arrangeren). Bespreek ook welke ondersteuning de zorgvrager nodig heeft om de afgesproken doelen te bereiken en wie die steun kan geven (Assisteren). Het formulier sluit af met de vraag wanneer de cliënt op een later moment de voortgang van zijn doelen wil bespreken (Arrangeren).

Soort instrument: Vastleggen van afspraken over doelen bij zelfmanagement
Toepasbaar: bij alle zorgvragers
Combineren met: Zelfmanagement Web, Samen Beslissen
Ontwikkelaar: Vilans/Hogeschool Rotterdam
Raadplegen: Thema Persoonsgerichte zorg op Zorg voor Beter en Zelfmanagement Web op website van Hogeschool Rotterdam
Thema: Competenties

Tip: Maak een foto van het doelenformulier dat je in het zorgdossier kunt opnemen. Het formulier geef je dan mee aan de cliënt.

Er zijn verschillende voorbeelden: het Doelenformulier Zelfmanagement (Vilans) en het Doelenformulier met doelen, acties en vervolgstappen. Deze vind je onder Downloads.

Een ander voorbeeld (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) bestaat uit een actieplan waarin het te bereiken doel concreet wordt vastgesteld (wat, hoe, wanneer, hoe vaak, met wie). Dat wordt gecombineerd met een copingplan (zie Downloads), waarin belemmerende en bevorderende factoren voor het bereiken van de gestelde doelen en het vertrouwen in eigen kunnen wordt verkend (van Hees e.a., 2015).

Downloads