Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Casuïstiek

Dilemma's ‘Gebruik richtlijnen in de praktijk’

Gepubliceerd op: 11-05-2022

In de dagelijkse praktijk moeten veel keuzes worden gemaakt. Dat zijn soms dilemma’s. Dilemma's zijn moeilijke keuzes tussen twee of meer mogelijkheden.Bij een verandering wil je mensen meenemen, de juiste keuzes maken en weerstand wegnemen. Met meer mensen dilemma’s bespreken kan helpen om het gebruik van richtlijnen in de praktijk beter te begrijpen. Zo kun je samen tot een goed besluit komen dat het beste past bij hoe jullie willen werken.

Met onderstaande dilemma's kun je met jouw team in gesprek gaan. Meerdere dilemma's bespreken? Maak gebruik van de serie dilemma's. Hoe? Dat wordt uitgelegd in de toelichting bij deze werkvorm. De serie dilemma's en de toelichting 'Bespreken dilemma's stappen en tips' vind je bij Downloads.

Wil je de dilemma’s uitprinten zodat je ze kan bespreken met collega’s? Je vindt de kaartjes bij Downloads. Print en knip ze uit.   

Hoe bepaal jij de zorgtijd?

  1. Op basis van het werktempo van individuele medewerkers. 
  2. Op basis van vastgestelde regels. 

Met het zorgleefplan en de planning kun je per cliënt bepalen welke zorg er nodig is. En hoeveel tijd dit zal kosten volgens de indicatie. Maar niet iedere cliënt is hetzelfde en niet iedere medewerker werkt in hetzelfde tempo. Hoe ga je daarmee om? Een gezamenlijk besluit waarop je de zorgtijd baseert, kan helpen. 

‘Er zijn collega-verzorgenden die vraag-verlegen zijn. Die lopen elke keer uit, maar die durven dan niet te vragen om meer tijd. En er zijn binnen een team altijd mensen die snel klaar zijn en mensen die consequent gewoon meer tijd nodig hebben. Dus welke tijd hou je dan aan? De snelle of de langzame tijd, of ga je daar middenin zitten?’ 


De verzamelde tips, veelgestelde vragen en ervaringen van andere organisaties kunnen je helpen. Deze zijn gebundeld en kun je bekijken: ​