Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Consultatiebureau voor ouderen

Gepubliceerd op: 01-01-2020

Lees op deze pagina over het consultatiebureau voor ouderen.

Wat doet een medewerker van het consultatiebureau?

Bij een consultatiebureau voor ouderen (CbO) werken vooral verpleegkundigen met specialisaties in de geriatrie en ouderenadviseurs. Ouderen vanaf 50 jaar gaan naar het consultatiebureau voor preventieve zorg. De medewerkers kijken naar de oudere als geheel. Tijdens het eerste consult, van ongeveer een uur, komt de fysieke gezondheid, de leefstijl en sociaal, emotioneel, psychisch en cognitief functioneren aan bod. De medewerkers hebben een belangrijke signaalfunctie.

Ervaring met levensvragen

Uit bijeenkomsten met het Platform consultatiebureau voor ouderen (CbO’s, thuiszorg, ouderenorganisaties, SWO, geriaters, ggd) blijkt dat medewerkers van de consultatiebureaus ook te maken hebben met (vermoedens) van eenzaamheid, levensvragen/zingevingsvragen van ouderen.

Omgaan met levensvragen

Er is behoefte aan kennis over goede manieren om levensvragen te signaleren, over hoe je vraagt of er levensvragen spelen, hoe je ermee omgaat en waar je naar doorverwijst. Aandachtspunten zijn omgaan met ouderen met een lage sociaal economische status en met ouderen van verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergrond.

Verder lezen

  • Levensvragen en migranten (pdf), interview met Martijn Quaak (zie Downloads).

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Achtergrond

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen (ELO)