Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Aandacht voor de beleving van eten en drinken: ontwikkeling van een handreiking en praatplaat

Gepubliceerd op: 04-09-2023

Zorgorganisatie Pieter van Foreest hecht veel waarde aan de beleving van eten en drinken voor bewoners. Samen met Vilans ontwikkelden ze de handreiking ‘Aandacht voor de beleving van eten en drinken’. Ook ontwikkelden ze een aanvullende praatplaat om zorgmedewerkers aan te moedigen om onderling het gesprek aan te gaan over de beleving van eten en drinken. Andrea Jaszmann, directeur bij Pieter van Foreest: ‘Voor veel van onze cliënten is de maaltijd het hoogtepunt van de dag. Hier willen we als zorgorganisatie dan ook veel aandacht aan besteden.’

Handreiking ‘Aandacht voor de beleving van eten en drinken’

Bij Pieter van Foreest staan bij de beleving van eten en drinken drie waarden centraal:

  1. Eigen regie en keuzevrijheid: zelf keuzes kunnen maken als thuis.
  2. Aandacht voor beleving: kunnen genieten van eten en drinken.
  3. Participatie: mee kunnen doen.

De handreiking beschrijft op praktische wijze hoe de organisatie deze drie kernwaarden tot uiting wil brengen, welke uitdagingen men hierbij tegen kan komen en hoe men vervolgens met deze uitdagingen kan omgaan. De handreiking is bedoeld voor iedereen binnen de organisatie die zich bezig houdt met (ondersteuning bij) eten en drinken in de woonzorgcentra. Ook geeft de handreiking per kernwaarde praktische tips en verwijzingen naar meer informatie.

Benieuwd naar de handreiking? Je kunt de handreiking onderaan deze pagina downloaden.

Praatplaat

Om het gesprek over de beleving van eten en drinken te stimuleren, koos Pieter van Foreest ervoor om een aanvullende praatplaat te ontwikkelen. De voorkant van de praatplaat omschrijft op grafische wijze enkele goede voorbeelden van de drie kernwaarden in de praktijk. De achterkant richt zich op het omgaan met dilemma’s die kunnen ontstaan rondom het eten en drinken.

Margot van Acker, trainer persoonsgericht werken en gespreksleider Moreel Beraad vertelt: 'Voor gastvrouwen is het soms lastig om bepaalde voorschriften te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een meneer die verdikte koffie krijgt op advies van de logopedist, terwijl de meneer in kwestie aan de gastvrouw vraagt of ze alsjeblieft onverdikte koffie wil geven. Dan is van groot belang om deze kwestie met elkaar, als hele team plus de behandelaren te bespreken, op zoek te gaan naar botsende waarden, en van daaruit een weloverwogen besluit te nemen. Altijd vanuit de vraag ‘wat is goede zorg voor déze persoon in déze omstandigheden. Zowel de handreiking als de praatplaat helpt ons hierbij.'

Inspiratiesessies ‘Beleving van eten en drinken’

Om meer aandacht te vragen voor de beleving van eten en drinken, medewerkers te inspireren en bovenstaande kennisproducten te lanceren, organiseerde Pieter van Foreest vier inspiratiesessies voor alle zorgmedewerkers die te maken hebben met eten en drinken binnen de zorgorganisatie. De sessies bestonden uit interactieve presentaties over de hygiënecode, versterken van de beleving van eten en drinken en ethische dilemma’s rondom eten en drinken. Ook was maaltijdleverancier TotaalVERS aanwezig voor een praktische workshop over hoe kant-en-klare maaltijden te verrijken met verse ingrediënten.

Onder de bezoekers waren gastvrouwen, koks, diëtisten, logopedisten, verzorgenden en teammanagers facilitair. Gezien het succes van de inspiratiesessies is Fons van Hoek, kwartiermaker facilitair management, van plan het niet bij deze vier sessies te laten: 'De inspiratiesessie hebben ervoor gezorgd dat aandacht voor eten, drinken en beleving weer op de kaart is gezet. Medewerkers hebben nu de beschikking over een handreiking met waardevolle informatie, tips en tricks. Ook zijn zij geïnspireerd om met eenvoudige handelingen een maaltijd net even iets anders en verrassends te maken.'

Meer weten over de handreiking, praatplaat of inspiratiesessies?

Fons van Hoek vertelt je graag meer. Je kunt met hem in contact komen via: f.van.hoek@pietervanforeest.nl

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Handreiking

Organisatie / Uitgever

Pieter van Foreest en Vilans