Naar hoofdinhoud Naar footer

10 tips om het interieur van verpleeghuizen dementievriendelijk te maken

Gepubliceerd op: 06-04-2023

Hoe geef je een vertrouwde thuisgevoel mee aan algemene ruimtes? Tien tips om het interieur dementievriendelijk te maken op een rij.

 1. Zorg voor herkenning
  Bijvoorbeeld zwart-wit foto’s en gebruik stoffen en materialen die vroeger standaard onderdeel van de inrichting waren. Als bewoners met dementie in een herkenbare omgeving leven, voelen ze zich veel fijner.
 2. Gebruik signalering
  Bijvoorbeeld grote, zwarte letters WC op de witte wc-deur om paniek en angst te voorkomen.
 3. Creëer een thuisgevoel
  Zit samen aan tafel om de aardappels te schillen of vouw de was lekker op in de woonkamer. 
 4. Zet een speciale muziekzender op
  De meest intense herinneringen opgeroepen door muziek. Zet een speciale zender op met muziek die herkenning oproept bij de bewoners, zoals Radio Remember.
 5. Zorg voor (gedoseerde) prikkels
  Een gebrek aan prikkels veroorzaakt onrust bij dementerende bewoners. Voldoende geluid en beweging in de omgeving om het brein bezig te houden is daarom belangrijk. Een tv met groot scherm kan hierbij helpen. Zorg er wel voor dat de bewoners niet overprikkeld raken.
 6. Zorg voor plekken waar je bewoner goed overzicht heeft
  Zet stoelen en banken dus liever niet in het midden van de ruimte of met de rug naar de deur, maar in de hoeken van de ruimte. Zo is alles goed te overzien. 
 7. Zorg voor voldoende contrasten
  Bij mensen met dementie is de visuele cortex vaak aangetast, wat betekent dat ze kleuren minder makkelijk van elkaar kunnen onderscheiden. Een witte deur in een witte muur valt dan niet op. Kaart bijvoorbeeld eens aan om de deurposten in een contrasterende kleur te laten verven.
 8. Voorkom weglopen
  Heeft één van de bewoners de neiging om weg te lopen van de afdeling? Dan zorg je voor minder contrast, zodat de deur minder makkelijk gevonden kan worden. Uitgangen kun je ook verbloemen met deze vrolijke platen. 
 9. Zorg voor zoveel mogelijk vermaak
  Probeer ervoor te zorgen dat er voldoende ‘entertainment’ aanwezig is. Denk hierbij ook aan bewegingsactiviteiten.
 10. Plaats alles binnen handbereik
  Leg de afstandsbediening, het tijdschrift, het dekentje of het flesje water op een tafeltje naast de stoel. Dit geeft een gevoel van rust en geborgenheid.

Deel deze pagina via:

Soort

Website

Organisatie / Uitgever

FloorZorgt