De praktische palliatieve kit
Gepubliceerd op: 01-05-2025
Als iemand thuis in de laatste fase van het leven is, kan de zorg soms snel veranderen. De praktische palliatieve kit helpt zorgverleners om snel te handelen bij klachten zoals pijn of benauwdheid. De juiste middelen zijn dan al in huis.
De palliatieve kit is een door de apotheek afgesloten box met benodigdheden om (acute) symptomen direct te behandelen. De kit wordt bij palliatieve cliënten in huis gezet op het moment dat zij in de terminale fase komen, dus op een planbaar moment. Omdat de juiste spullen dan al in huis zijn en de toestemming is geregeld, kan de verpleegkundige de kit direct gebruiken wanneer dat nodig is.
De apotheek controleert de inhoud van de kit na het overlijden van de cliënt en vult deze zo nodig aan. Niet-gebruikte hulpmiddelen kunnen zo bij andere cliënten worden ingezet.
Waarom wordt het gebruikt?
De palliatieve kit biedt ondersteuning in de zorg voor mensen thuis in de laatste levensfase. De kit bevat middelen om snel te kunnen handelen wanneer er plotselinge verslechteringen of problemen ontstaan.
Met de palliatieve kit wordt onnodige tijd van de wijkverpleegkundige, huisarts en apotheker voorkomen. Dat geldt ook tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten van de huisartsenpost en dienstapotheek.
Voor wie is het?
De kit is bedoeld voor:
- cliënten in de palliatieve/terminale fase die thuis verblijven;
- wijkverpleegkundigen die directe zorg leveren;
- huisartsen en apothekers die samenwerken in de regio.
Regionale afspraken
Om in aanmerking te komen voor het maken van een afspraak over de palliatieve kit stelt Zorgverzekeraar VGZ als voorwaarde dat er regionale afspraken zijn tussen thuiszorgorganisaties, huisartspraktijken en apotheken. Deze afspraken gaan over samenwerking en verantwoordelijkheden bij het aanvragen, gebruiken en beheren van de palliatieve kit.
Buurtzorg, huisartsen (Zorggroep HenZ) en de Kwaliteitskring apotheken Gorinchem hebben dit samen opgepakt.