Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tien tips om dilemma’s bespreekbaar te maken

Gepubliceerd op: 02-06-2022

Patricia de Peijper, kwaliteitsverpleegkundige bij zorgorganisatie Surplus nam deel aan de werkplaats 'Dilemma’s in de zorg' van Zorg voor Beter. Enthousiast ging ze bij haar organisatie aan de slag. Ze deelt 4 succesverhalen en geeft tips.

  1. Wees enthousiast en blijf voorbeelden delen met zorgmanagers en collega’s. Dat is aanstekelijk en helpt dilemma’s te herkennen.
  2. Kom terug bij zorgmanagers als zij er zelf niet op terugkomen. Het is nodig dat zij dilemmabesprekingen faciliteren.
  3. Ga voor de olievlek: als enkele zorgmanagers ermee aan de slag gaan en er enthousiast over vertellen, volgt de rest ook. Dat geldt ook voor collega’s.
  4. Zorg voor kartrekkers per afdeling. Dan houd je het onderwerp blijvend onder de aandacht.
  5. Begin met dilemmabesprekingen van ongeveer 3 kwartier, zodat je de diepte in kunt gaan. Het is niet iets voor een koffiemoment.
  6. Houd de groepjes klein: ongeveer 7 of 8 medewerkers. Dan komt iedereen aan de beurt en voelt het veiliger.
  7. Kies tijdens een dilemmabespreking een paar dilemma’s die de meesten herkennen. Je kunt niet met alles (tegelijk) aan de slag.
  8. Een dilemmabespreking gaat vooral over ‘erover mogen praten’ en er het goede gesprek over hebben. Dat lucht al op. Een mogelijke oplossing komt pas daarna. 
  9. Besef dat iedereen eigen normen en waarden heeft. Heb het daarover. Dan kan er begrip voor elkaar ontstaan.
  10. Bedenk dat dilemma’s over kleine dagelijkse dingen kunnen gaan. En met alles wat er aan werk ligt: doe wat mogelijk is en houd de oplossingen simpel.

Lees hier de 4 succesverhalen