Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

16 tips om milieubewust te werken in de zorg

Gepubliceerd op: 08-12-2021

Als zorginstelling kun je ieder jaar veel kosten besparen door duurzamer te werken. En zo draag je ook bij aan een beter milieu. Hier lees je een aantal tips die je daarbij op weg helpen.

1. Gebruik verlichting verstandig

Laat de verlichting op de gang en in kamers alleen branden als er iemand aanwezig is. Tijdens het schoonmaken doe je de verlichting aan en daarna doe je het licht weer uit. Dit bespaart jaarlijks een behoorlijk stuk in het energieverbruik.

2. Kapotte verlichting kost geld

Veel zorginstellingen gebruiken tl-verlichting. Zie je ergens een knipperende of kapotte lamp? Geef dit dan door aan de technische dienst. Kapotte verlichting verbruikt onnodig veel stroom.

3. Afval scheiden, juist in de zorg

In de zorg heb je te maken met veel vormen van (schadelijk) afval. Let dus goed op als je verpakkingen, geneesmiddelen en gebruikte medische materialen weggooit. Door afval te scheiden en materialen te hergebruiken heb je een positieve invloed op het milieu.

4. Doseersystemen voor minder schoonmaakmiddelen

Gebruik voor de was een handig doseersysteem en meer onverdunde schoonmaakmiddelen. Zo heb je de ideale verhouding tussen water en het product. De was wordt er mooi schoon van en je bespaart op schoonmaakmiddelen en reinigingsmiddelen.

5. Laat de kraan niet onnodig lopen

Jaarlijks verspillen we met zijn allen heel wat water. Draai kranen daarom op tijd weer dicht. Zo voorkom je een verdere verspilling van kostbaar (drink)water.

6. Gebruik voorgeschreven middelen

Zorginstellingen werken vaak met speciale reinigingsproducten. Die producten zijn meestal biologisch afbreekbaar en hebben een desinfecterende werking. Chloor is meestal verboden en is bovendien schadelijk voor het milieu. Lees na welke regels je werkgever hierover heeft.

7. Gebruik zo min mogelijk papier

In de zorg wordt er steeds meer geautomatiseerd en digitaal gewerkt. Dat zorgt voor minder dikke papieren dossiers. Door minder papier te gebruiken belast je het milieu minder. Moet je toch papier gebruiken, kies dan papier met een FSC-keurmerk.

8. Milieubewuste bedrijfskleding

Producenten van bedrijfskleding werken vaker samen met fabrikanten van duurzame bedrijfskleding. De productie verloopt daardoor duurzamer. De materialen worden op een biologisch verantwoorde manier geteeld.

9. Wees actief op duurzaam gebied

Meer duurzaamheid op de werkvloer ligt niet alleen in jouw handen. Maak samen met collega’s doelen voor meer duurzaamheid. Dat maakt het logischer om rekening te houden met het milieu. En je krijgt meer plezier in je werk. Praat met je collega’s over duurzame manieren om het werk aantrekkelijker te maken.

10. Chemisch afval wordt apart opgehaald

In de zorg heb je regelmatig te maken met chemisch afval. Dit wordt door zorginstellingen apart gehouden en speciale afvalverwerkers halen dit op vaste tijdstippen op. Let altijd goed op als je in contact komt met deze materialen. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen en reinigingsmiddelen om je handen mee te behandelen. Deze middelen zorgen dat je geen last hebt van het chemische ‘afval’. Bovendien zijn de middelen meestal biologisch.

11. Milieuvriendelijke technologieën

Vroeger moesten zorgmedewerkers po’s en urineflessen nog wassen. Maar tegenwoordig zijn er disposable po’s en urineflessen verkrijgbaar. Deze worden na gebruik vermalen door een soort shredder om er weer nieuwe van te maken. Met dit systeem bespaar je jaarlijks een behoorlijke hoeveelheid stroom, water en zeep.

12. Milieubewust in de thuiszorg

Werk je in de thuiszorg? Dan is het goed mogelijk om milieubewust te werken. Gebruik niet meer materialen dan nodig als je cliënten verpleegt. En kijk welke schoonmaakmiddelen je op een biologisch verantwoorde manier kunt gebruiken.

13. Denk na voordat je producten gebruikt

Hoeveel verbandmiddelen en verpleegmiddelen heb je nodig voor een goede verpleging? Denk daarover na om niet te veel te gebruiken. Zo gooi je minder materialen weg die je anders gewoon had kunnen gebruiken.

14. Gebruik handschoenen alleen als het echt nodig is

In zorginstellingen wordt nog te vaak gebruik gemaakt van handschoenen. Gebruik alleen handschoenen op momenten dat dat verplicht is. Niet iedere cliënt hoeft met handschoenen behandeld te worden. 

15. Zorg voor voldoende natuurlijke ventilatie

De luchttoevoer is vaak centraal geregeld, zeker in zorginstellingen. Let op dat er via natuurlijke ventilatie ook genoeg frisse lucht van buiten binnenkomt. Dit zorgt voor een gezonde werkplek en leefomgeving voor jou, je collega’s en cliënten.

16. Ga zo milieuvriendelijk mogelijk te werk

Doe je best om doelen voor milieuvriendelijker werken te halen. Maar wees niet teleurgesteld als dit niet helemaal lukt. Door je beste beentje voor te zetten kun je ook in de zorg bijdragen aan een beter milieu. Het begin is altijd moeilijk, maar eenmaal op de goede weg wordt je bijdrage steeds groter.

Bron(nen)

Mileubewust.net