Naar hoofdinhoud Naar footer

Screeningsinstrumenten bij depressie

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Een alerte houding op signalen en risicofactoren zorgt voor tijdige herkenning van depressie en de juiste ondersteuning. Het gebruik van een screeningsinstrument helpt om de klachten en symptomen van een cliënt zorgvuldig na te gaan.

Het screenen van een depressie is belangrijk. Depressies horen niet bij de ouderdom en wanneer ze onder ouderen voorkomen, is behandeling vaak mogelijk. Het tijdig signaleren van depressies bij ouderen is belangrijk om ernstiger en chronische klachten te voorkomen. Wanneer zorgorganisaties onvoldoende aandacht hebben voor depressie, kunnen cliënten te maken krijgen met depressieve gevoelens, functionele achteruitgang, sociale isolatie en soms zelfs sterven. Het is daarom aan te raden om systematisch te onderzoeken of depressieve gevoelens zich voordoen bij cliënten. Als de diagnose gesteld is, is behandeling voor de depressie vaak heel goed mogelijk.  

Systematische screening 

Het komt veel voor dat depressieve gevoelens bij ouderen niet herkend worden. Daarom is het belangrijk systematisch te onderzoeken of ouderen depressieve klachten hebben. Aanbevolen wordt om iedere niet-demente verpleeghuisbewoner binnen twee tot vier weken na opname te screenen op een depressie, en dit iedere zes maanden te herhalen. Er zijn verschillende gevalideerde screeningsinstrumenten beschikbaar, zowel specifiek voor ouderen als voor alle leeftijden, die je daarvoor kunt gebruiken. 

Je kunt de screening verbeteren door het kennisniveau over depressie bij zorgverleners te vergroten, zodat zij weten op welke signalen zij kunnen letten. En om zorgverleners actief te stimuleren dat zij op tijd en adequaat screenen en signalen doorgeven bij verdenking van een depressie bij een cliënt.  

Bronnen

Tips over screeningsinstrumenten

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van screeningsinstrumenten

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Screeningsinstrumenten voor alle leeftijden

Er zijn geen kennisproducten.

Screeningsinstrumenten voor ouderen

Er zijn geen kennisproducten.