Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Intimiteit en seksualiteit

Casus 2: Altijd een erectie

Meneer Van Vliet heeft altijd een erectie als hij van het toilet komt. Zorgmedewerkers doen er lacherig over. Sommigen vinden het vervelend. Hoe een gesprekje van 5 minuten een wereld van verschil kan maken.

Meneer van Vliet heeft altijd een erectie als hij van het toilet afkomt. Het valt de medewerkers op omdat hij hulp nodig heeft bij de toiletgang. De meeste medewerkers doen er wat lacherig over, maar er zijn ook verzorgenden die het heel vervelend vinden. Ze halen hem liever niet van het toilet. Ze bespreken het in het team en besluiten de arts te vragen hem iets voor te schrijven. De aandachtsvelders intimiteit en seksualiteit stellen voor eerst met meneer Van Vliet in gesprek te gaan. De keuze valt op een mannelijke verzorgende. Die kan het bespreekbaar maken als mannen onder elkaar, zonder het al te zwaar te maken.

Het gesprekje van 5 minuten maakt een wereld van verschil.

Hij vraagt meneer van Vliet of hij last van de erecties heeft en of hij er iets mee wil. Meneer van Vliet legt uit dat de erecties vanzelf opkomen, het gebeurt gewoon, zonder dat hij seksuele behoeftes heeft. Hij kan het goed onder woorden brengen.

Geen problemen meer

Als de collega’s dat horen, hebben ze er eigenlijk geen problemen meer mee. Het gesprekje van 5 minuten maakt een wereld van verschil. Voor de medewerkers én voor meneer Van Vliet. Want meneer Van Vliet is een streng gereformeerde man. Een grapje over zijn erectie maken of zeggen “zuster, dit komt niet door u” kan hij niet. Hoe fijn is het dat de medewerkers er dan wel gewoon over praten.

Bron

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.