Naar hoofdinhoud Naar footer

Mieke van Hamersveld

Onderzoeker - Onderzoek en validatie

Het structureel en optimaal laten stromen van kennis over de langdurige zorg, tussen praktijk, onderwijs en wetenschap. Zodat zorgprofessionals, mantelzorgers en studenten in zorg en welzijn toegang hebben tot kennis die hen past. Dát is wat mij drijft binnen mijn werk bij Vilans.

Als projectleider ‘Verbinden onderwijs, onderzoek en praktijk’ probeer ik, samen met mijn collega Nathalie Stolwijk, een bijdrage te leveren aan het optimaliseren van deze kennisinfrastructuur door kennisbehoeften van zorgprofessionals, mantelzorgers en studenten structureel en gestructureerd in kaart te brengen. Zodat kennisorganisaties, onderwijs, wetenschap en praktijk hier hun activiteiten op aan kunnen passen en de zorgprofessional antwoord krijgt op zijn kennisvragen.

Om de kennisinfrastructuur echt goed te laten stromen is een goede samenwerking tussen bovengenoemde partijen essentieel. Ik denk dat op dit vlak nog veel te winnen valt. Ook hier zet ik me graag voor in door samen met andere organisaties in gesprek te gaan hoe beter te verbinden op het gebied van kennisvragen en de kennisinfrastructuur in het algemeen. Samen kunnen we zoveel meer dan alleen! 

Als we breder kijken dan is een goed werkende kennisinfrastructuur tevens een vereiste voor de passende zorg van de toekomst: zorg die zowel mensgericht, houdbaar als duurzaam is. Binnen het thema Passende zorg werk ik binnen Vilans mee aan het beter vindbaar maken van passende interventies.

Naast mijn interesse in passende zorg en de kennisinfrastructuur, heeft het inhoudelijke thema eten en drinken bij dementie nog steeds een speciale plek in mijn hart. Als voormalig diëtist in de ouderenzorg ben ik nog steeds betrokken bij diverse projecten rondom dit thema en ik geef nog steeds graag advies op het gebied van voedingsvisie en -beleid binnen het verpleeghuis en eten en drinken bij dementie.

Heb je vragen voor me of vind je het leuk om eens van gedachten te wisselen? Laat het me even weten. Ik sta altijd open voor een kop thee!

Wapenfeiten

  • Is opgeleid als diëtist en klinisch epidemioloog. 
  • Is projectleider bij het project ‘Verbinden onderwijs, onderzoek en praktijk’ (kennisinfrastructuur langdurige zorg).
  • Is onderzoeker bij het programma ‘Passende zorg – onderbouwde interventies’.
  • Heeft 12 jaar ervaring in de langdurige zorg als diëtist en adviseur eten en drinken. Zowel in de thuiszorg als in het verpleeghuis. 
  • Schrijft mee aan het thema ‘Eten en drinken’ op Zorg voor Beter.