Hoe herken je corona? Jouw observatie is onmisbaar!
Bij veel verpleeghuisbewoners is lastig vast te stellen of de bewoner zich even niet lekker voelt of dat er meer aan de hand is, en mogelijk corona heeft. Zorgmedewerkers spelen hier een belangrijke rol. Zij kennen de bewoners het beste, en kunnen veranderingen in gedrag signaleren. Deze veranderingen kunnen op corona wijzen.
Anders bij dementie
De praatplaat en video laten zien dat het voor zorgmedewerkers belangrijk is om zich te realiseren:
- Mensen met dementie uiten hun lichamelijke klachten anders of kunnen door geheugenproblemen niet goed aangeven dat ze zich niet lekker voelen.
- Sommige bewoners laten geen klachten zien of minder bekende klachten: vermoeidheid, maag- en darmklachten, verwardheid, veranderd gedrag, verlies van reuk en smaak.
- Dagelijkse meting van temperatuur en saturatie is belangrijk. Zo kun je veranderingen signaleren, wat mogelijk op corona kan wijzen.
- Tot slot: voor veel bewoners is het moeilijk te begrijpen waarom je vaak je handen moet wassen of 1,5 meter afstand bewaren.
https://youtu.be/LXy7uneIokQ
Denk aan jezelf en laat jezelf testen
Een andere oorzaak van de snelle verspreiding van corona in verpleeghuizen bleek uit onderzoek dat het voor zorgmedewerkers moeilijk is om eigen klachten serieus te nemen. Vaak gaat men met lichte klachten (verkoudheid) toch werken. Op deze manier kan je ook corona verspreiden. Dus: word je wakker met keelpijn of hoofdpijn, blijf thuis en laat je testen! Lees meer over testen op Zorg voor Beter
Gebaseerd op onderzoek
De praatplaat en video zijn gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek ‘COVID-19, de verpleeghuisstudie’ van het UNO-VUmc.