Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Valpreventie

'Babbelen tegen vallen' thema van Valpreventieweek 21/09/2021

Op 27 september start weer de jaarlijkse Valpreventieweek. Dit jaar is het thema ‘Babbelen tegen vallen’. Want het is belangrijk dat zorgverleners met ouderen het gesprek aangaan over valpreventie.

Het kan best lastig zijn om met ouderen te praten over valpreventie, bijvoorbeeld omdat zij in de weerstand schieten. Om zorgprofessionals te ondersteunen ontwikkelde VeiligheidNL samen met zorgprofessionals en ouderen een praktische toolkit met eenvoudige en snelle middelen die helpen bij het signaleren van valrisico's en het gesprek hierover aan te gaan met ouderen.

Inhoud toolkit

De toolkit bestaat uit een aantal eenvoudige, praktische middelen die je kunnen helpen bij het aangaan van het gesprek over verhoogd valrisico. De tools zijn makkelijk in gebruik en kosten weinig tijd. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken of als geheel. De toolkit bestaat uit: 

  • Een korte handleiding met meer informatie over valproblematiek en wat jij kunt doen om het valrisico te verminderen
  • Het valrisico signaalkaartje waarmee jij met eenvoudige vragen snel het valrisico in kunt schatten
  • Een eenvoudige, korte praatkaart die jij samen met ouderen kunt doorlopen. Zij kunnen deze kaart ook zelf gebruiken om zo hun valrisico te verlagen.
  • Een serie van 4 podcasts waarin wijkverpleegkundigen Fieke en Sanne handige tips geven over hoe jij een verhoogd valrisico kunt signaleren en hoe jij het gesprek over valpreventie het beste aan kunt gaan met ouderen. Tip: luister elke week een andere podcast samen met collega's of thuis ter voorbereiding op een werkdag.
  • Een korte video waarin ouderen vertellen over hun ervaringen met valpreventie. Dit kun je gebruiken om het gesprek te openen en weerstand weg te nemen.

https://www.youtube.com/watch?v=WJpZg5R0YYA

Collegereeks

Daarnaast biedt VeiligheidNL ook een online collegereeks aan over de ernst van valproblematiek en hoe je motivational interviewing kunt toepassen om ouderen voor valpreventie te motiveren. Meld je aan voor de gratis online collegereeks.

Valpreventie op Zorg voor Beter

Op Zorg voor Beter vind je in het thema Valpreventie allerlei handige informatie over valpreventie.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.