Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor persoonsgericht eten binnen jouw organisatie

Gepubliceerd op: 01-05-2023

De familie van een bewoonster wil graag een eigengemaakte maaltijd voor haar meenemen, kan dat? Mag je een ei zachtgekookt aanbieden of kun je sushi afhalen? De hygiënecode is duidelijk over wat wel en niet mag. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om hierover keuzes te maken.

Cassandra van den Berg, programmadirecteur ‘Leven leiden dat je lief is’ van zorgorganisatie Florence, klopte bij Vilans aan voor advies. Iris van Megen en Megan Jongeneel pakten deze vraag op in het kader van hun afstudeeropdracht voor de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Onder begeleiding van Mieke van Hamersveld deden ze onderzoek en schreven ze het artikel 'Een zacht gekookt eitje in het verpleeghuis. Wat zegt de hygiënecode?' Uit dit onderzoek kwamen ook veel bruikbare tips en hulpmiddelen naar boven, die we graag met je delen:

Tips over eten en drinken

  • Investeer als zorginstelling of -afdeling in goede scholing over voedselveiligheid. Herhaal de scholing periodiek, ook voor medewerkers die de cursus al eens hebben doorlopen. Zorg dat de hygiënecode toegankelijk is voor het gehele zorgteam, bijvoorbeeld door deze een vaste plek te geven in zowel de afdelingskeuken als teamkamer.
  • Laat een persoon in het zorgteam zich specialiseren als 'aandachtsvelder voedselveiligheid'.
  • Vind je het spannend om een zachtgekookt eitje aan te bieden? Denk er dan eens aan om eieren vooraf te pasteuriseren.
  • Bied risicovolle producten als filet americain aan in eenpersoonsverpakkingen.
  • Restjes eten mag je in principe bewaren, maar houd hierbij wel de voorwaarden uit de hygiënecode aan. Risicovolle producten als filet américain of rauwe zalm moeten dezelfde dag worden opgegeten.
  • Laat de familie en vrienden zelf koken in de zorginstelling, in plaats van het mee te nemen vanuit huis. Zo weet je zeker dat het eten vers bereid is en beperk je de kans op bederf.
  • Let goed op handhygiëne in de keuken. Ook bewoners die helpen bij het bereiden van eten en drinken dienen goed hun handen te wassen. Is handen wassen op het moment niet mogelijk? Zorg dan dat je desinfectiegel bij je hebt.

Hulpmiddelen voor woonvormen en verpleeghuizen:

  • 5x veilig eten voor woonvormen’-kaart - Een praktische kaart voor in het keukenkastje met overzichtelijke stappen waar je iedere dag aan moet denken.
  • “Wat zet je op het spel?” - Een instructiespel om op speelse wijze medewerkers nog bewuster te maken van de risico's van verkeerde voedselbereiding.
  • Kalender ‘Samen Veilig Eten’ - 52 weken lang, elke week een handige opfrisser of tip over de hygiënecode voor kleinschalige woonvormen.
  • Een zachtgekookt eitje voor mevrouw Van Dam - Een voorbeeld uit de praktijk over hoe het zachtgekookte eitje mogelijk gemaakt kan worden voor de bewoners in zorginstellingen.
  • Hygienecode en veiligheid | Voedingscentrum - Op de website van het Voedingscentrum zijn alle hygiënecodes en praktische tips voor veilig eten te vinden voor zorginstellingen.
  • E-learning – Op de website van Waardigheid en Trots zijn informatiebladen en een e-learning te vinden. Handig om bijvoorbeeld te gebruiken om het gesprek aan te gaan met collega's over de HACCP-regels.
  • HACCP – Voor wie meer informatie wil over de HACCP, de aanpak regeldruk en een quiz waar je je kennis kan testen over voedselveiligheid.
  • Kennistest hygiëneregels - Test je kennis over de hygiëneregels door middel van drie leuke simulaties op Zorg voor Beter. De simulaties beginnen met een voorbeeld uit de praktijk.