Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Intimiteit en seksualiteit

Werkvorm: seksualiteit bespreekbaar maken 10/08/2020

Praten over intimiteit en seksualiteit is vaak lastig, maar het is wel belangrijk om te doen. Deze werkvorm met prikkelende stellingen kan je helpen om het onderwerp intimiteit en seksualiteit bij bewoners te bespreken met je collega’s.

Ja, het is een lastig onderwerp. Je hebt er niet voor geleerd, het is eng, het voelt te privé. En je wilt een cliënt niet in verlegenheid brengen. Tegelijkertijd zal jouw cliënt er ook niet snel over beginnen. En toch is intimiteit en seksualiteit belangrijk voor de kwaliteit van leven van iemand. En als we die centraal willen zetten, zullen we  toch over intimiteit of sekualiteit moeten beginnen.

 

Maak seksualiteit ook bespreekbaar bij collega's

Uit het project Seksualiteit en intimiteit in verpleeghuizen (SIVIL) van Rutgers, Vilans en ZonMw, kwamen onder andere de volgende leerpunten naar voren:
  • Bewustwording dat ook bij ouderen intimiteit en seksualiteit een belangrijk onderdeel van het leven is of kan zijn
  • Stilstaan bij je eigen waarden en normen. Hoe hebben jouw persoonlijke ervaringen invloed op het bespreken van intimiteit en seksualiteit?
  • Het aanleren van een open houding en het oefenen van vaardigheden om intimiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken bij cliënten, diens naasten en collega’s. Dit kan bijvoorbeeld door het naspelen van praktijksituaties, al dan niet met acteurs. Situaties zijn: kennismaking en intake, zorgleef- of cliëntplanbespreking, of incidenten.
  • Bewustwording van de persoonlijke én professionele grenzen en deze ook kunnen aangeven.

Werkvorm: stellingen bespreken

'Mensen met dementie kunnen geen seksuele relatie hebben', of 'Wij respecteren altijd de privacy van de bewoner'. Een eerste stap kan zijn om in je team deze prikkelende stellingen te bespreken. Deze werkvorm is een goede manier om met je collega's het gesprek over dit lastige onderwerp op gang te brengen. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.