Eenzaamheid is niet altijd even makkelijk te herkennen. En zie je toch de signalen, dan is het vaak lastig om daar iets mee te doen. Want hoe kaart je dit thema aan bij mensen die daar uit zichzelf niet snel over beginnen? We helpen je graag op weg met het tóch bespreekbaar maken van dit gevoelige onderwerp en tegemoetkomen van eenzame cliënten.
Vijf tips voor praten over eenzaamheid
Tip 1 Vraag met een omweg
Vraag ‘met een omweg’ naar eenzaamheid, dus niet direct. Stel open vragen, zoals:
- wat houdt u bezig?
- waar heeft u behoefte aan?
- over welke contacten bent u tevreden?
- wanneer heeft u voor het laatst een knuffel gehad?
- wat heeft u afgelopen weekend of feestdag gedaan?
Het antwoord dat je daarop krijgt biedt vaak aanknopingspunten om de wens van je mogelijke eenzame gesprekspartner te ontdekken.
Heb je meer inspiratie nodig? Bekijk dan eens deze handleiding van V&VN.
Tip 2 Belangrijke momenten
Besteed extra aandacht aan belangrijke momenten, zoals het verlies van een dierbare of de aankomende feestdagen. Deze momenten kunnen een ingang zijn voor een gesprek.
Tip 3 Wees nieuwsgierig
Luister met aandacht en wees oprecht nieuwsgierig naar de ander. Straal rust uit in het contact. Dan voelt de ander zich veilig bij jou en hoor je wat iemand nodig heeft om (weer) van betekenis te kunnen zijn.
Tip 4 Denk niet in oplossingen
Denk niet direct in oplossingen en neem je cliënt niet alles uit handen. Soms is het ook goed om ‘gewoon’ een gesprekspartner te zijn. Probeer je cliënt uit te nodigen of te motiveren om zélf een eerste stap zetten om eenzaamheid te doorbreken.
Tip 5 Zorg voor vertrouwen
Ga zorgvuldig om met de schaamte die er rondom eenzaamheid hangt. Je bouwt met je cliënt iets op rond een kwetsbaar onderwerp, dat je niet zomaar kunt overdragen. Bekijk daarom vanaf het begin wie je erbij betrekt, zodat mensen hun verhaal niet telkens opnieuw hoeven te vertellen. Denk ook aan je timing. Is je client klaar voor dit gesprek, is hij klaar voor een volgende stap? Overleg alle dingen die je vanuit een gesprek bedenkt ook altijd met de cliënt zelf.