Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Zorg en dwang

Dilemma's Wet zorg en dwang: Deur op slot? 14/09/2020

Sinds begin dit jaar is de Wet zorg en dwang van kracht. Het doel van de nieuwe wet is dat onvrijwillige zorg zo veel mogelijk wordt voorkomen. Hoe ga je hiermee om in de praktijk? Via een reeks dilemma's vragen we je na te denken over de uitgangspunten van de Wet zorg en dwang. Hoe zou jij reageren?

In de thuiszorg is er natuurlijk minder toezicht op cliënten met (beginnende) dementie dan in een instelling. Als thuiszorgmedewerker weet je dus ook dat je liefst geen onvrijwillige zorg wil toepassen. En ook je organisatie heeft dat als uitgangspunt genomen. Maar zij hebben er nog geen actie op ondernomen.

Maar wat nu als je bij een cliënt tóch de deur op slot draait als je weggaat? Omdat je wil voorkomen dat de cliënt misschien het huis verlaat. Het is dus voor zijn of haar eigen veiligheid. En je deed dit altijd zo. Hoe zit dat nu de Wet zorg en dwang is ingevoerd? Kaart je dit dilemma aan bij je organisatie of neem je zelf het initiatief?

Hoe ga jij hiermee om?

Wat doe jij in deze situatie? Laat het weten in de reacties.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Joyce 9/3/2021

Deze discussie hebben wij nu ook op het werk. Cliënten die zelfstandig de deur kunnen sluiten s avonds kunnen dit natuurlijk zelf doen. Cliënten die wij op bed leggen, of cliënten die minder mobiel zijn, wel wilsbekwaam zijn en geen dementie hebben, en wel graag zien dat wij de deur op het nachtslot doen. Mag dit? en zo ja. Volstaat dit met een notitie in het zorgplan? of mogen wij dit niet en dan vooral, welke wet zegt dat dit niet mag
Hoor graag


corrie 3/12/2020

ik heb ook een klant die nog goed weet wat ze wil en de deur graag op slot gedraaid wil hebben savonds, haar zoon vind het prima maar ik heb het gevoel haar op te sluiten ..ze moet een sleutel gebruiken in het slot steken voordat ze zelfstandig naar buiten kaan in nood/
nu vraag ik me af hoe dek ik ons als zorgverlener veilig in
ik vind de wet hierin zeer onduidelijk
Onze wijvp zegt als het in zorgplan staat dat ze het overzien is het goed?


esther 5/10/2020

Kan de cliënt overzien wat de gevolgen kunnen zijn als de deur op slot gedraaid is??
Kan de cliënt zelf de deur openen mocht er iets onverwachts gebeuren (in ergste geval brand)? Zo nee dan gaan we kijken naar andere opties als, ander slot? andere deurklink (die in het slot valt bijv. )


Jeanet 18/9/2020

de eerste vraag die bij me op komt is wat wil de cliënt? voelt hij/zij zich misschien veilig met de deur op slot?
wil de cliënt de deur niet op slot zou ik dat niet doen tenzij er zwaar wegende argumenten zijn die ik kan uitleggen/verantwoorden
dit goed rapporteren en met team overleggen wat te doen
afspraken vastleggen in dossier


Agata 16/9/2020

Dan lever je toch geen onvrijwillige zorg? Clieent is bekwaam, verzet zich niet , er is geen ernstig nadeel.


Heike Oberschelp 15/9/2020

Het slaat een beetje door. Wat als een volledig wilsbekwaam en niet dementerende of niet verwarde cliënt de deur s'nachts op slot wil uit angst voor inbraak? De deur mag door ons niet op slot worden gedraaid. Maar dit heeft toch in het geheel niets te maken met zorg en dwang. Allemaal erg zwart wit uitgelegd en nageleefd .