Handig stroomschema
De vernieuwde richtlijn bevat een handig stroomschema over wanneer je als zorgmedewerker wel of niet kunt werken als een huisgenoot of nauw contact positief is getest op corona. Ook wat je moet doen als een huisgenoot of nauw contact in afwachting is van de uitslag van de test.
Thuisblijven bij een positief geteste huisgenoot of nauw contact
De kans dat huisgenoten of nauwe contacten van een Covid-19-patiënt ook besmet raken is erg groot. Als je werkt met cliënten met een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona geldt het volgende:
Zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot of nauw contact gaan in quarantaine tot 10 dagen na het laatste contact met de besmette huisgenoot en werken in deze periode niet. Zij moeten thuisblijven, mogen niet naar buiten, ontvangen geen bezoek en gaan niet naar hun werk. Als zij klachten krijgen, laten zij zich direct testen. Zorgmedewerkers die in quarantaine zijn, krijgen – net als andere Nederlanders die in quarantaine zijn – op (of na) de 5e dag na het laatste contact met hun positief geteste huisgenoot een PCR-test aangeboden. Indien de uitslag van deze PCR-test negatief is, mag de zorgmedewerker daarna wel naar buiten om bijvoorbeeld te wandelen of boodschappen te doen. De zorgmedewerker mag echter tot 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste huisgenoot niet naar het werk en moet ook buiten het werk contact met kwetsbare personen zoveel mogelijk vermijden.
Ook dien je thuis te blijven in afwachting van de uitslag van de test als huisgenoot klachten heeft die passen bij Covid-19, én koorts en/of benauwdheid.
Andere aanpassing: PCR-test
Voor het testen van zorgmedewerkers wordt in de vernieuwde richtlijn expliciet de PCR-test geadviseerd omdat deze testen het meest gevoelig zijn voor Covid-19. Deze test wordt ook in de GGD-voorrangsteststraten voor zorgmedewerkers gebruikt. Op dit moment worden ook steeds meer andere testmethoden gebruikt. Indien een zorgmedewerker bijvoorbeeld met een antigeensneltest is getest en de testuitslag is negatief dan moet de test herhaald worden met een PCR-test.
In het kort:
- Als een zorgmedewerker huisgenoot of een nauw contact is van iemand die positief getest is voor Covid-19, moet deze zorgmedewerker thuis blijven tot 10 dagen na het laatste contact. Ook een zorgmedewerker houdt zich dus aan die 10 dagen quarantaine.
- Als een zorgmedewerker huisgenoot is van iemand met luchtwegklachten en koorts en/of benauwdheid moet deze zorgmedewerker thuis blijven tot de testuitslag van de huisgenoot bekend is.
Klachten? Laat je testen
- Het is van groot belang dat zorgmedewerkers (en hun huisgenoten) zich bij klachten direct laten testen.
- Totdat de testuitslag bekend is blijft de persoon/zorgmedewerker met klachten thuis. Als deze persoon koorts en/of benauwdheid heeft, dan moeten ook alle huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag.
- Symptomen passend bij Covid-19 zijn: verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak.
- Zorgmedewerkers kunnen gebruik maken van een speciaal telefoonnummer: 0800 - 8101 voor het maken van een testafspraak. Lees meer over testen en zelf besmet zijn.
Tip voor cliënten
Als je al lange tijd leeft met een ziekte of met een beperking kan corona een extra risico zijn. Mogelijk werk je met cliënten die tot de risicogroepen van het RIVM behoren. Het kan zijn dat zij bezorgd zijn en behoefte hebben aan informatie over zijn of haar situatie. Zodat zij betere keuzes kunnen maken over wat wel of niet te doen. Wij helpen ze antwoorden te vinden. Met tips en praktische informatie.
Naar het informatiepunt