Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Aanpassing testbeleid en inzet zorgmedewerkers 10/12/2020

Het RIVM heeft verschillende aanpassingen gedaan in de Richtlijn voor testbeleid en inzet zorgmedewerkers. De belangrijkste wijzigingen gaan over de inzet van zorgmedewerker als zij een huisgenoot of nauw contact hebben gehad met iemand die positief getest is. Ook wordt nu expliciet de PCR-test geadviseerd die standaard door de GGD gebruikt wordt.

Handig stroomschema

De vernieuwde richtlijn bevat een handig stroomschema over wanneer je als zorgmedewerker wel of niet kunt werken als een huisgenoot of nauw contact positief is getest op corona. Ook wat je moet doen als een huisgenoot of nauw contact in afwachting is van de uitslag van de test.

Thuisblijven bij een positief geteste huisgenoot of nauw contact

De kans dat huisgenoten of nauwe contacten van een Covid-19-patiënt ook besmet raken is erg groot. Als je werkt met cliënten met een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona geldt het volgende:

Zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot of nauw contact gaan in quarantaine tot 10 dagen na het laatste contact met de besmette huisgenoot en werken in deze periode niet. Zij moeten thuisblijven, mogen niet naar buiten, ontvangen geen bezoek en gaan niet naar hun werk. Als zij klachten krijgen, laten zij zich direct testen. Zorgmedewerkers die in quarantaine zijn, krijgen – net als andere Nederlanders die in quarantaine zijn – op (of na) de 5e dag na het laatste contact met hun positief geteste huisgenoot een PCR-test aangeboden. Indien de uitslag van deze PCR-test negatief is, mag de zorgmedewerker daarna wel naar buiten om bijvoorbeeld te wandelen of boodschappen te doen. De zorgmedewerker mag echter tot 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste huisgenoot niet naar het werk en moet ook buiten het werk contact met kwetsbare personen zoveel mogelijk vermijden. 

Ook dien je thuis te blijven in afwachting van de uitslag van de test als huisgenoot klachten heeft die passen bij Covid-19, én koorts en/of benauwdheid. 

Andere aanpassing: PCR-test

Voor het testen van zorgmedewerkers wordt in de vernieuwde richtlijn expliciet de PCR-test geadviseerd omdat deze testen het meest gevoelig zijn voor Covid-19. Deze test wordt ook in de GGD-voorrangsteststraten voor zorgmedewerkers gebruikt. Op dit moment worden ook steeds meer andere testmethoden gebruikt. Indien een zorgmedewerker bijvoorbeeld met een antigeensneltest is getest en de testuitslag is negatief dan moet de test herhaald worden met een PCR-test.

In het kort:

  • Als een zorgmedewerker huisgenoot of een nauw contact is van iemand die positief getest is voor Covid-19, moet deze zorgmedewerker thuis blijven tot 10 dagen na het laatste contact. Ook een zorgmedewerker houdt zich dus aan die 10 dagen quarantaine.
  • Als een zorgmedewerker huisgenoot is van iemand met luchtwegklachten en koorts en/of benauwdheid moet deze zorgmedewerker thuis blijven tot de testuitslag van de huisgenoot bekend is.

Klachten? Laat je testen

  • Het is van groot belang dat zorgmedewerkers (en hun huisgenoten) zich bij klachten direct laten testen.
  • Totdat de testuitslag bekend is blijft de persoon/zorgmedewerker met klachten thuis. Als deze persoon koorts en/of benauwdheid heeft, dan moeten ook alle huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag.
  • Symptomen passend bij Covid-19 zijn: verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak.
  • Zorgmedewerkers kunnen gebruik maken van een speciaal telefoonnummer: 0800 - 8101 voor het maken van een testafspraak. Lees meer over testen en zelf besmet zijn

Tip voor cliënten

Als je al lange tijd leeft met een ziekte of met een beperking kan corona een extra risico zijn. Mogelijk werk je met cliënten die tot de risicogroepen van het RIVM behoren. Het kan zijn dat zij bezorgd zijn en behoefte hebben aan informatie over zijn of haar situatie. Zodat zij betere keuzes kunnen maken over wat wel of niet te doen. Wij helpen ze antwoorden te vinden. Met tips en praktische informatie.
 
Naar het informatiepunt

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Anton Kool 21/7/2020

Ben nu 2 keer getest als zorgmedewerker op corona.
Volstrekt onaanvaardbaar vind ik het met de huidige testcapaciteit dat je een dag moet wachten voordat de test gedaan kan worden.
Men gaat er klaarblijkelijk van uit dat er voldoende zorgpersoneel is en dat verzuim makkelijk opgelost kan worden.
De verpleegkundige praktijk laat echter wat anders zien.
Hou mijn hart vast als er een 2de golf komt. Er is dadelijk een dusdanig tekort dat de nog werkenden in de zorg overbelast raakt.
Als zorgmedewerker zou je voorrang moeten krijgen als er getest moet worden. Ik heb via de GGD zeer ruim buiten mijn regio gezocht naar een testplek en er was niks. Moest ruim een dag wachten terwijl ik het gevoel had best te kunnen werken. Schande. Daarbij moet ik ook opmerken dat 's-avonds in de media verkondigd werd dat er op de dag van de test (1 juni 2020) zo weinig mensen zich lieten testen.


A.J.G.Raatgever 11/6/2020

Vanzelfsprekend bleven en blijven zieke medewerkers thuis. Maar werden de invallers van uitzendbureaus wel getest voordat ze bij de kwetsbare patiënten mochten komen?En werden hierdoor de kwetsbaren niet blootgesteld aan de werkwilligen en de werkwilligen , werden die niet blootgesteld aan de kwetsbaren. Of deed dat er niet toe?
Gaarne uw zienswijze in overleg met het RIVM