Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Welbevinden en levensvragen

Vertel ons je ervaringen met de set Inspiratiekaarten

inspiratiekaarten mentaal welbevindenIn 2014 organiseerde het Kennisplein Zorg voor Beter een fotowedstrijd Mentaal Welbevinden. Op basis van de inzendingen maakte Zorg voor Beter een set Inspiratiekaarten, waarmee je als  zorgmedewerker of vrijwilliger op een laagdrempelige en creatieve manier met cliënten in gesprek kunt gaan over levensthema’s.

Laat je mening achter op deze pagina

De set Inspiratiekaarten Mentaal Welbevinden is sinds april beschikbaar. Het Kennisplein Zorg voor Beter is benieuwd naar de ervaringen. Hoe en waar heb je deze set gebruikt? En hoe waren de reacties? Wat werkt wel (of niet). Wat zijn de ervaringen van je cliënten en hun naasten? Laat onderaan de pagina je ervaringen achter.

inspiratiekaarten mentaal welbevinden ouderen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Mariëlle Cuijpers 24/8/2015

Hallo Mary, Dat vind ik erg leuk om te lezen, dat de kaarten herkenning, herinnering en gesprek oproepen. Wat een goed initiatief om ze mee te nemen naar de ouderen waarvoor je vrijwilligerswerk doet. Bedankt dat je dit hebt laten weten.


Mary Hommel 22/8/2015

Zelf heb ik de set inspiratiekaarten Sociaal Welbevinden gekocht en heb gekeken wat voor reacties ik hierop zou krijgen. Zowel in de groep maar ook individueel ervaar ik leuke reacties. Er komen spontane vragen op tafel, vooral wie of de mensen op de foto zijn! Als ik uitleg dat het willekeurige mensen en onderwerpen zijn worden de foto's door de meeste bewoners met veel belangstelling gepakt en bekeken. Het roept herkenning en herinneringen op. Veelal wordt de kaart automatisch omgedraaid en ja daar staat een bevestiging van wat de foto betekent. Uitroepen van emotie en gevoelens hoor ik over de tafel gaan. De bewoners die slecht ziend zijn pakken de kaarten niet, maar proberen te luisteren naar wat er zo spannend is. dat wordt dan onder elkaar besproken. Opvallend is dat een foto wat Vrijheid moet weergeven ook als angst of bezorgdheid ervaren kan worden. En dat ouderen in een portretfoto van een oude dame meer karakter herkennen dan mijn kinderen. Mijn coördinator was erg enthousiast over wat ze observeerde bij koffietafel uurtje, dat ze besloten heeft om twee artikelen aan te schaffen voor de bewoners. De kaarten set en het pakket levensvragen. Leuk om te weten is dat ik de kaarten had aangeschaft voor het verbeteren van het contact met mijn moeder en dat het ook op mijn werkplek zoveel goeds heeft gebracht. De informatie over het pakket levensvragen in de deksel, is dus een goed idee geweest. Succes en bedankt namens een gezellige groep ouderen die iedere dag nog in zijn voor verrassingen. Met vriendelijke groet Mary Hommel


Truce Stokkel-Waaijman 4/8/2015

Wat een prachtige Beeldset Mentaal Welbevinden.
Ik ga de beeldset geven aan het Verpleeghuis waar mijn man inmiddels is gaan wonen.
De beeldset is duidelijk en overzichtelijk en zal zeker goed ontvangen worden.

Hartelijke groet, Truce Stokkel-Waaijman
PS De kaarten zijn enthousiast ontvangen op de afdeling van mijn man


Tobias Nieveld 16/7/2015

Vanochtend zat er een pakketje bij de post.
Jullie doosje met inspiratiekaarten; mooi formaat, goede kwaliteit, aansprekende beelden.
Het eindproduct is prachtig geworden!
Ik hoop dat het veel mensen zal inspireren om te spreken over levensvragen.
Dank voor het delen!


Betty de Boer 7/7/2015

Ik wil de Set Inspiratiekaartenzou gebruiken in een Project komend najaar waarin studenten van de opleiding Sociaal Agogisch Werk niveau 4 (ouderenzorg, gehandicaptenzorg, specifieke doelgroepen) in gesprek gaan met senioren (gasten) en vrijwilligers van de Zonnebloem. Hoe dit gaat lopen, dat weten we nu nog niet. Het is een nieuw Project. Met senioren die veelal zelfstandig wonen maar wel gebruik maken van het aanbod van De Zonnebloem. Zij hebben zoveel mogelijk regie over eigen invulling van leven. Want dat is steeds meer de gang van zaken in de ouderenzorg. Ook voor onze studenten verandert hun toekomstig vak vanwege deze ontwikkelingen. Ook met het oog op de samenwerking met vrijwilligers. De inspiratiekaarten lijken me een mooi hulpmiddel om te zoeken naar nieuwe wegen die goed aansluiten bij alle veranderingen en nieuwe ontwikkelingen in de sector.


Mariëlle Cuijpers 27/5/2015

Dat is leuk om te horen. Ik ben benieuwd of er door het kijken naar de kaarten ook nog mooie gesprekken zijn ontstaan?


Bep Lemmens 20/4/2015

De tekst met beelden geeft een goede richting aan het onderwerp.