Zinvol leven als je kwetsbaar wordt
Aandacht voor levensvragen zou eigenlijk vanzelfsprekend deel moeten uitmaken van het werk van zorg- en welzijnsorganisaties. Het gaat daarbij om het versterken van eigen kracht van cliënten, het zoeken naar samenhang en richting in bestaan. Het nastreven van doelen die voldoening geven en de moeite waard zijn om voor te leven. Twee projecten in Zwolle en Nijmegen besteden heel nadrukkelijk aandacht aan het toerusten van eerstelijns professionals en vrijwilligers. De organisaties waar die deze projecten lopen, delen hun ervaringen graag.
Lees meer over deze projecten (pdf)
Werken aan Mentaal Welbevinden met verzorgenden
Cliënten in de ouderenzorg vinden het erg belangrijk dat zij aandacht krijgen voor hun mentale welbevinden. Veel zorgorganisaties en hun medewerkers geven graag gehoor aan deze behoefte, maar weten niet goed hoe. Vilans en Contorno faciliteerden in het najaar 2013 een succesvolle Werkplaats Mentaal Welbevinden. Contorno organiseert in samenwerking met Vilans workshops om werken aan mentaal welbevinden in teams te verbeteren.
Lees meer over de bevindingen van deze werkplaats
Aandacht voor identiteit Turkse en Marokkaanse ouderen
Şefkat is het eerste verpleeghuis alleen voor Turkse en Marokkaanse ouderen. In de Turkse en Marokkaanse cultuur zorgt de familie voor ouderen. Wordt dit te zwaar, dan voelen zij zich vaak schuldig. Het specifieke zorgaanbod in zorghuis Şefkat neemt de meeste van die schuldgevoelens rond een verhuizing weg. Initiatiefnemer Deniz Özkanli vertelt hoe en waarom Şefkat is opgericht.
Lees meer over verpleeghuis Şefkat
Levensboeken en vertelkringen als bijdrage aan zingeving
Levensverhalen vertellen de persoonlijke geschiedenis van een oudere. Bij verschillende organisaties is ervaring opgedaan met hoe je dit met cliënten doet, bijvoorbeeld samen met vrijwilligers. 'Deel je leven', zo heet het project van Pluspunt Rotterdam. Het project bestaat uit 2 fasen. In de 1e fase bezoeken vrijwilligers senioren in 55-plus woongebouwen om hun levensverhalen op te tekenen in levensboeken. In de 2e fase worden er vertelkringen gevormd door de senioren die levensboeken hebben gemaakt.
Lees meer over levensboeken en vertelkringen
Gesprekken tussen Turkse en Nederlandse oudere vrouwen
In Nijmegen deelden 60 Turkse en Nederlandse oudere vrouwen hun levensvragen in een reeks van zes ontmoetingen onder de noemer ‘van ontmoeten naar begrijpen’. Kees Scheffers van het Centrum Ontmoeting in Levensvragen (COiL) in Nijmegen was één van de initiatiefnemers van de bijeenkomsten. Mariëlle Cuijpers vroeg hem hoe dit project verliep en wat de ervaringen van de vrouwen zijn.
Lees het interview met Kees Scheffers