Aandacht voor identiteit Turkse en Marokkaanse ouderen
Şefkat is het eerste verpleeghuis alleen voor Turkse en Marokkaanse ouderen. In de Turkse en Marokkaanse cultuur zorgt de familie voor ouderen. Wordt dit te zwaar, dan voelen zij zich vaak schuldig. Het specifieke zorgaanbod in zorghuis Şefkat neemt de meeste van die schuldgevoelens rond een verhuizing weg. Initiatiefnemer Deniz Özkanli vertelt hoe en waarom Şefkat is opgericht.
Lees meer over verpleeghuis Şefkat
Levensboeken en vertelkringen als bijdrage aan zingeving
Levensverhalen vertellen de persoonlijke geschiedenis van een oudere. Bij verschillende organisaties is ervaring opgedaan met hoe je dit met cliënten doet, bijvoorbeeld samen met vrijwilligers. 'Deel je leven', zo heet het project van Pluspunt Rotterdam. Het project bestaat uit 2 fasen. In de 1e fase bezoeken vrijwilligers senioren in 55-plus woongebouwen om hun levensverhalen op te tekenen in levensboeken. In de 2e fase worden er vertelkringen gevormd door de senioren die levensboeken hebben gemaakt.
Lees meer over levensboeken en vertelkringen
Gesprekken tussen Turkse en Nederlandse oudere vrouwen
In Nijmegen deelden 60 Turkse en Nederlandse oudere vrouwen hun levensvragen in een reeks van zes ontmoetingen onder de noemer ‘van ontmoeten naar begrijpen’. Kees Scheffers van het Centrum Ontmoeting in Levensvragen (COiL) in Nijmegen was één van de initiatiefnemers van de bijeenkomsten. Mariëlle Cuijpers vroeg hem hoe dit project verliep en wat de ervaringen van de vrouwen zijn.
Lees het interview met Kees Scheffers