Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Welbevinden en levensvragen

Ervaringen: werken aan mentaal welbevinden

Aandacht voor identiteit Turkse en Marokkaanse ouderen

Şefkat is het eerste verpleeghuis alleen voor Turkse en Marokkaanse ouderen. In de Turkse en Marokkaanse cultuur zorgt de familie voor ouderen. Wordt dit te zwaar, dan voelen zij zich vaak schuldig. Het specifieke zorgaanbod in zorghuis Şefkat neemt de meeste van die schuldgevoelens rond een verhuizing weg. Initiatiefnemer Deniz Özkanli vertelt hoe en waarom Şefkat is opgericht.

Levensboeken en vertelkringen als bijdrage aan zingeving

Levensverhalen vertellen de persoonlijke geschiedenis van een oudere. Verschillende organisaties hebben ervaring opgedaan met hoe je dit met cliënten doet. Bijvoorbeeld samen met vrijwilligers. ‘Deel je leven’ heet het project van Pluspunt Rotterdam. Het project bestaat uit twee fasen. In de eerste fase bezoeken vrijwilligers senioren in 55-plus woongebouwen om hun levensverhalen op te tekenen in levensboeken. In de tweede fase vormen de senioren die levensboeken hebben gemaakt vertelkringen.

Gesprekken tussen Turkse en Nederlandse oudere vrouwen

In Nijmegen deelden 60 Turkse en Nederlandse oudere vrouwen hun levensvragen in een reeks van zes ontmoetingen onder de noemer ‘van ontmoeten naar begrijpen’. Kees Scheffers van het Centrum Ontmoeting in Levensvragen (COiL) in Nijmegen was een van de initiatiefnemers van de bijeenkomsten. Mariëlle Cuijpers vroeg hem hoe dit project verliep en wat de ervaringen van de vrouwen zijn.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.