Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Welbevinden en levensvragen

Eenzaamheid

Eenzaamheid is voor iedereen anders en daarom ook niet voor iedereen gemakkelijk op te lossen. Ouderdom brengt vaak een verlies van waardevolle relaties met zich mee, een belangrijke oorzaak van eenzaamheid. Wat is eenzaamheid en wat kunnen we doen om eenzaamheid tegen te gaan?

Wat is eenzaamheid?

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Bij eenzaamheid horen kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten. Gevoelens van eenzaamheid kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Lees meer op de pagina met oorzaken en gevolgen van eenzaamheid.

Ouderdom

Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Bij veel ouderen komt dat vaak door meerdere factoren. Zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren. Tegelijkertijd worden mensen steeds ouder, wonen ze langer thuis en is de fysieke afstand tot kinderen groter dan vroeger.

Vormen van eenzaamheid

Wil je weten welke vormen van eenzaamheid er zijn, of eenzaamheid op te lossen is of dat het te voorkomen is? Bekijk dan deze video van Anja Machielse. Zij is bijzonder hoogleraar empowerment kwetsbare ouderen.

https://www.youtube.com/watch?v=qeuBjnU8ABI

Richtlijn en gesprekshandleiding

V&VN heeft begin juli 2021 een nieuwe richtlijn Eenzaamheid onder Ouderen uitgebracht. Je vindt er aanbevelingen over wat je wel en beter niet kunt doen om eenzaamheid vast te stellen, te screenen en om hulp bij eenzaamheid te bespreken. Bij de richtlijn eenzaamheid hoort een praktische gesprekshandleiding. Hierin lees je bijvoorbeeld hoe en wanneer je het gesprek kunt aangaan.

Bekijk de richtlijn en de gesprekshandleiding op Zorg voor Beter.

Webinars over eenzaamheid

Eric Schoenmakers is eenzaamheidsexpert bij Fontys Hogescholen. In een reeks drie webinars behandelt hij de volgende onderwerpen:

Eén tegen eenzaamheid

In 2018 lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het actieplan ‘Eén tegen eenzaamheid’. Dit programma wil eenzaamheid bestrijden met onder andere:

  • een bewustwordingscampagne
  • jaarlijks huisbezoek bij 75-plussers
  • een meldpunt
  • coalities tegen eenzaamheid
  • laagdrempelige initiatieven
  • een luisterend oor

Kijk voor alle informatie op de campagnewebsite Een tegen eenzaamheid.
Of download het actieprogramma op de website van de rijksoverheid.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.