Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's over vrijheidsbeperking

Verschillende vormen van vrijheidsbeperking

De DVD '9 films over vrijheidsbeperking' bevat filmpjes over verschillende vormen van vrijheidsbeperking. De scènes zijn nagespeeld, maar brengen ‘echte’ situaties in beeld. Twee filmpjes gaan over de ouderenzorg en zeven over de gehandicaptenzorg. Ook de filmpjes over de gehandicaptenzorg zijn relevant voor medewerkers die in de ouderenzorg werken. De filmpjes gaan over het verminderen van vrijheidsbeperking in brede zin van het woord. De bijbehorende lesbrief geeft uitleg over de film, en bevat suggesties om de situaties uit de film met het team of met collega’s te bespreken. 
Bestel de DVD: 9 films over vrijheidsbeperking (75 min.) voor €12,50 euro in de webwinkel van Vilans.

Bekijk de teaser van de DVD: 

https://vimeo.com/106275895

Verminder psychofarmaca (kalmerende medicijnen)

Uit de pilot die Vilans deed met vier organisaties bleek dat het afbouwen van psychofarmaca (kalmerende medicijnen) bij probleembedrag bij dementie vaak minder problemen oplevert dan van te voren verwacht. En dat het enorm veel kan opleveren voor de kwaliteit van leven van een cliënt. Eén mevrouw kon na afbouw zelfs weer gewoon lopen, iets wat daarvoor niet mogelijk was door verkrampte spieren. Bekijk de  bij thema Vrijheidsbeperking.

https://vimeo.com/152679806

Inspiratiesessie Zorggroep Apeldoorn

Zorggroep Apeldoorn deed mee aan het programma 'Beter af met minder' en verminderde het gebruik van psychofarmaca. Deze video geeft een impressie van een inspiratiesessie in 2017 bij deze zorggroep waarin alle betrokkenen met elkaar in gesprek gingen over het verminderen van psychofarmaca. 

https://vimeo.com/237868129

Dialooggesprekken

In de film ‘In gesprek over vrijheid en veiligheid’ (11 min.) vertellen bewoners, medewerkers, een lid van de cliëntenraad en een bestuurder over hun ervaringen met dialooggesprekken bij Zorggroep Accolade. Je ziet de wereld even door de ogen van twee bewoners van het verpleeghuis. Wat zij belangrijk vinden, als het gaat om hun vrijheid. De film is een goede introductie op het onderwerp. Er is ook een handleiding in gesprek over vrijheid en veiligheid (pdf).

https://youtu.be/VX2Hf9DHX1k

Inzet van technologie

Zorgorganisaties in Zuidoost Brabant maakten korte video's (van ongeveer 2 min.) waarin zorgmedewerkers hun ervaringen delen met verschillende vernieuwingen. De video's staan op de website frisseblikopzorg.nl. Verschillende video's gaan over de inzet van technologie waardoor cliënten meer bewegingsvrijheid kunnen krijgen.

Veilig op het terrein

Door de inzet van een gps-tracker kan de cliënt zich vrij bewegen op het terrein.

https://vimeo.com/145845692

Bewegen in een veilige omgeving

De bewoner wordt zoveel mogelijk bewegingsvrijheid geboden, sommige deuren blijven gesloten.

https://vimeo.com/145845666

Deuren open!

Door letterlijk deuren te openen kunnen bewoners zich over meerdere afdelingen bewegen.

https://vimeo.com/145845663

Persiflages: psychofarmaca bij probleemgedrag

Er zijn voor het bewust gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag. Toch gaat het bij die het naleven van die uitgangspunten nog vaak mis. In onderstaande 3 fimpjes wordt op een grappige manier het gebruik van psychofarmaca in beeld gebracht. Ze kunnen gebruikt worden om zorgmedewerkers en familie aan het denken te zetten, en bewustwording over het gebruik van psychofarmaca op gang te brengen. 

Ik bid niet voor bruine bonen

https://youtu.be/jgW-aGBeWYY

Gooi open die tent

https://youtu.be/zA8LYjAj2UE

Welterusten

https://www.youtube.com/watch?v=Ql1s1BWn2ew

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.