Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's over diversiteit in de zorg

https://youtu.be/5eBCXLjpYQw

De wereld van de ouderenzorg verandert. Er komen meer bewoners met een migrantenachtergrond. Video over cliëntgerichte zorg in een kleurrijke wereld, oorspronkelijk gemaakt voor een themadag in 2013.

Amstelring

Bij Amstelring, een organisatie voor zorg aan huis, verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Amsterdam en omgeving, is diversiteit een belangrijk onderdeel van de zorg. In deze 3 video’s laten ze dat zien.

https://youtu.be/hqI1XBw0cfA

https://www.youtube.com/watch?v=8RBMlAebloc

https://youtu.be/BxGFEkh2QhY

Indozorg: cultuurspecifieke zorg

Er zijn inmiddels vier zorgorganisaties in Nederland die cultuurspecifieke zorg bieden voor Indische en Molukse ouderen: Nusantara Zorg in Almere, Bussum en Ugchelen; Raffy in Breda, Rumah Kita in Wageningen en ’t Wereldhuis in Boxtel (Zorggroep Elde). De medewerkers van deze verpleeghuizen voor Indische en Molukse ouderen laten potentiële collega’s zien hoe bijzonder het is om te werken in een cultuurspecifiek huis. Deze film (8 minuten) laat zien wat cultuurspecifiek zorg voor Indische en Molukse ouderen inhoudt. Bekijk ook de kortere versie van deze film (3 min.)

https://www.youtube.com/watch?v=XhVsTfB_6jo

Deze warme, liefdevolle film van medewerkers en bewoners bereikt niet alleen potentiële medewerkers. Ook vrijwilligers en familieleden van Indische en Molukse ouderen reageren met veel enthousiasme op deze film omdat het goed de cultuurspecifieke zorg in beeld brengt. Op de website www.indozorg.nl vertellen Ezra, Jessica, Michelle, Wendy, Maria en Akisha in vlogs waarin deze verpleeghuizen zich onderscheiden van de reguliere verpleeghuiszorg. Juist daarom is het zo mooi om daar te werken.  

Zorggroep Elde

Zorggroep Elde uit Brabant heeft zich gespecialiseerd in ‘cultuur specifieke en leefstijlgerichte zorg’. Deze video gaat over het Wereldhuis, een woonzorgcentrum voor wereldburgers.

https://youtu.be/Muim8f7OL_E

Verpleeghuis De Schildershoek

Video over verpleeghuis De Schildershoek in de Haagse Schilderswijk, waar mensen met allerlei verschillende culturele achtergronden bij elkaar wonen. De film is gemaakt als inspirerend voorbeeld voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs, die in 2016 het welzijn van oudere migranten centraal zet. 

https://youtu.be/iQ5vH05Dovw

BrabantZorg

Lenie van der Leest is vanuit BrabantZorg zeer betrokken bij de en is daar Roze Ambassadeur. Over haar, de Roze Loper bij BrabantZorg en het hoe en waarom gaat deze video.

https://youtu.be/GtC20o_6V04

Bestuurders over diversiteit

In deze video’s spreken een aantal bestuurders zich uit voor meer diversiteit in de ouderenzorg, zoals Lex Roseboom (was bestuurder bij Axioncontinu), Eliane Thewessen (bestuurder bij Axioncontinu) Freddy May (NOOM, netwerk van organisaties van oudere migranten) en Fawzia Nasrullah (Youké, jeugdzorg). Zie de website Voor(t)gaan in verandering

https://youtu.be/lGYXtHtXPwU

https://vimeo.com/170645464

https://youtu.be/NpPRFiyexfM

https://vimeo.com/161908523

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.