Werkwijze
In Lab1870 worden jongeren en ouderen samengebracht in een muzikaal avontuur. Ouderen vanaf 70 jaar die hun muziek instrument ‘in de wilgen hebben gehangen’ worden uitgedaagd dit weer op te pakken en om samen met jongeren (t/m 18 jaar) het podium op te gaan. Koor en band staat onder professionele begeleiding van een muziekdocent. In eerste instantie krijgen koor en band aparte begeleiding om daarna samengevoegd te worden tot één band inclusief koor.
Doel is om te laten zien dat beide generaties tot veel in staat zijn, ouderen en jongeren prima kunnen samenwerken, onderling veel plezier kunnen beleven en zo het publiek te inspireren. Er worden optredens verzorgd op onder andere scholen, woonzorgcentra en andere speciale locaties zoals bijvoorbeeld de vrouwengevangenis, het seniorenfestival van Zwolle en de Zwarte Cross.
Het project duurt 5 maanden, gedurende die 5 maanden worden 5 optredens verzorgd. Het project is met succes uitgevoerd in 2013, 2014 en 2015. Lab1870 is een initiatief van het Van der Capellen scholengemeenschap, Meander college, Driezorg, Hedon en Glimlach producties.
Bekijk de uitzending van RTV Oost over LAB1870:
https://youtu.be/qgY8SboTrQM
Resultaat
Nieuwe vriendschappen, óók tussen ouderen en jongeren.
- Een liefdeskoppel (twee 80-plussers).
- Jongeren zijn zich meer bewust van hun omgeving en hebben meer oog voor anderen.
- De ontdekking dat ouderen ‘ondeugender’ zijn dan jongeren.
- Veel plezier tussen de deelnemers.
- Zorgmedewerkers hebben aangegeven dat een aantal ouderen hun medicijngebruik heeft mogen halveren. Wetenschappelijk bewijs dat dit komt door deelname aan Lab1870 is er niet, maar de overtuiging is er wel dat een leuk leven, nieuwe doelen en contacten en het applaus samen gaan met een gezonder leven.
- De jongeren zijn ware ambassadeurs door hun positieve verhalen over Lab1870. Een klein deel heeft door deelname aan dit project de ambitie om de ouderenzorg in te gaan.
- Volle zalen, een enthousiast publiek, hartverwarmende optredens en daverend applaus.
Bijzonderheden
- Deelnemers moeten wekelijks tijd vrij maken voor een gezamenlijk oefenmoment, en daarnaast tijd en energie besteden aan thuisopdrachten.
Jongeren kunnen deelname onder de ‘maatschappelijke stage’ laten plaatsvinden.
- De jongste deelnemer was 10 jaar en de oudste deelnemer 93 jaar.
Spin-off
Naast muziek maken met elkaar hebben er nog een aantal activiteiten (quiz, barbecue) plaatsgevonden om cohesie te creëren tussen de jongere en oudere deelnemers. Eén van deze projecten was het fotoproject. Elke oudere nam een foto mee uit de tijd dat ze tussen de 12 en 18 jaar oud waren. Deze meegebrachte foto werd op canvas gezet en met deze canvasfoto ging de oudere weer voor de camera met een jongere ernaast, die ongeveer net zo oud was als op de canvasfoto. Daarna gingen jongere en oudere met elkaar in gesprek over hoe het was om in het verre verleden deze leeftijd te zijn en hoe het is in deze tijd. Dit leverde mooie gesprekken op, met als resultaat nog meer contact en begrip.
Leerpunten
- Er zijn veel vooroordelen over elkaar maar muziek is een goed middel om jong en oud bij elkaar te krijgen.
- Er waren soms botsingen met zorgpersoneel omdat zij deelname van zwakkere ouderen onverantwoord vonden. Uiteindelijk zag het zorgpersoneel in hoe belangrijk het project voor de cliënten bleek te zijn (geluksgevoel) en het positieve effect op de gezondheid.
Contactpersoon
Richard Jongetjes (Glimlach Producties)
Tel: 06-10514101
E-mail: info@lab1870.nl
Meer weten