Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

IK-Levensles enthousiasmeert jongeren voor de ouderenzorg

Met IK-Levensles gaan jongeren op onderzoek uit in de ouderenzorg en laten op een inspiratie- en kennisdag zien hoe relatief eenvoudig betere zorg voor ouderen gegeven kan worden. Er zijn acht Levenslessen gehouden in de regio’s Utrecht, Leiden, Zwolle, Roosendaal, Assen, Den Haag, Heerlen en Amersfoort.
 

Bekijk het filmpje over IK-Levensles:

https://youtu.be/qhWrhIddk3A

Werkwijze

Veel jonge mensen hebben vooroordelen over ouderen terwijl ze deze doelgroep vaak niet kennen. Tijdens Inspiratie- & Kennisdagen onder de noemer  ‘Levensles’ worden studenten enthousiast gemaakt voor het werken in de ouderenzorg. Studenten (mbo/hbo/wo) gaan op onderzoek uit en komen in contact met ouderen. Studenten raken in gesprek met ouderen en verdiepen zich in de zorg voor ouderen. Dit gebeurt aan de hand van opdrachten. Studenten bedenken deze opdrachten zelf op basis van hun interesse of ervaringen vanuit een stage. De vraag hierbij is hoe zij tegen ouderen(zorg) aan kijken, wat hierin verbeterd kan worden en hoe je studenten kunt motiveren voor de zorg aan ouderen.

IK levensles ouderenzorg onderwijsTijdens de IK-Levenslesdag pitchen de jongeren hun ideeën voor een betere ouderenzorg aan een publiek van ouderen, professionals, bestuurders, hoogleraren en andere relaties uit de regio en krijgen hier reacties op van experts. Er is een netwerklunch en studenten gaan samen aan de gang om hun ideeën verder uit te werken. Aan het eind van de dag wordt een top drie van prijswinnaars bekend gemaakt. (Foto: Vereniging Het Zonnehuis).

Resultaat

Studenten gaan in gesprek met ouderen, zien dat ouderen ooit zelf ook jong zijn geweest (en soms zelfs nog jong van geest zijn) en stellen hun vooroordelen bij. Deze ontmoetingen dragen  bij aan meer begrip en een betere verstandhouding tussen generaties. Een belangrijk resultaat is de manier waarop studenten zich verdiept hebben in de belevingswereld van ouderen en zelf hebben leren ‘omdenken’. Onderwijs- en zorginstellingen krijgen direct van studenten te horen wat knelpunten in de praktijk zijn. De eigen inbreng van studenten is motiverend en zorginstellingen komen in contact met hun toekomstige klanten en werknemers. Voor gemeentes en maatschappelijke instellingen is IK-Levensles een manier om te peilen hoe de kennis en ervaring van studenten al dan niet aansluit bij de vraag van zorgorganisaties en hun klanten.

Bijzonderheden

  • De Levenslessen zijn een initiatief van Leyden Academy on Vitality and Ageing, Vereniging Het Zonnehuis en ZonMw/Nationaal programma ouderenzorg (NPO). Samen met lokale onderwijspartijen, zorginstellingen, gemeenten en andere professionals ontwikkelden zij een interactief programma.
  • In totaal zijn meer dan 1000 studenten tijdens Inspiratie & Kennisdagen op pad gegaan. Zij hebben 96 presentaties gegeven. Vijftien ideeën zijn beloond met een geldprijs om dit idee verder uit te werken.
  • Begeleiding van studenten op de dag zelf (pitch) en in de voorbereiding is uitgevoerd door studio Moio uit Leiden. Zij hebben deze begeleiding uit laten voeren door ingehuurde studenten die de taal van studenten spreken en daardoor dicht bij de doelgroep staan.
  • Tijdens de voorbereiding is het informeren van deelnemers en relaties belangrijk, bijvoorbeeld via social media of een nieuwsbrief.
  • Het vooruitzicht van een geldprijs voor de drie beste ideeën en het uitgeven van een certificaat na afloop van de Levensles waren succesfactoren.

Logo BeterOudContactpersoon

Danielle Swart, Vereniging Het Zonnehuis, swart@vereniginghetzonnehuis.nl of 06-52320768

Meer informatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.