Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Lesmateriaal persoonlijke ontwikkeling helpende

In grote delen van Europa vindt zorg steeds meer plaats in en rondom de eigen leefomgeving. De helpende zorg en welzijn (niveau 2) krijgt daarbij andere rollen en taken. Het lesmateriaal ‘Persoonlijke ontwikkeling voor de helpende Zorg en Welzijn’ voor roc's sluit aan bij deze verandering. Het materiaal is het resultaat van het Europese project Carevolution.

Download lesmateriaal Persoonlijke ontwikkeling voor de helpende Zorg en Welzijn (pdf)

helpende in wijk

De huidige beroepsprofielen en kwalificatieprofielen voor thuiszorgmedewerkers kunnen nog beter aansluiten op de ontwikkelingen om zo tot integrale zorg en ketensamenwerking te komen. Uit een internationale vergelijking binnen het project bleek er vier speerpunten zijn waarop verdere ontwikkeling nodig is voor de helpende. Het gaat om:

  • Effectieve communicatie.
  • Persoonlijke ontwikkeling.
  • Gezondheidszorg. 
  • ICT and domotica.

Binnen het project Carevolution zijn de competenties beschreven. Het lesmateriaal bevat passende leermiddelen bij het nieuwe profiel. Met vragen over het lesmateriaal kun je contact opnemen met Jennie Mast (j.mast@vilans.nl). Ook horen we het graag als je - als roc-docent - aan de slag gaat met het materiaal. Mogelijk kun je ons dan feedback geven.

Carevolution

De ontwikkeling van dit profiel en het bijbehorende lesmateriaal maakt deel uit van het Europese project Carevolution. Dit project wil onder andere praktische leermaterialen ontwikkelen voor alle thuiszorgmedewerkers in Europa. De leermaterialen moeten aansluiten bij wat zorgmedewerkers in de thuiszorg voor ouderen en chronisch zieken nu en in de toekomst nodig hebben om het werk goed uit te voeren.

Doelstellingen

De doelstellingen van het project Carevolution zijn 3-ledig:

  • Op Europees niveau de rol definiëren van zorgprofessionals in de thuiszorg voor ouderen en chronisch zieken.
  • Ontwikkelen van een nieuw Europa-breed beroepsprofiel voor zorgprofessionals in de integrale thuiszorg voor ouderen en chronisch zieken.
  • Ontwikkelen van nieuwe, Europese onderwijsprogramma’s en praktische leermaterialen die aansluiten op de leerbehoeften en die passen bij het vergaren van nieuwe competenties van zorgprofessionals in de integrale thuiszorg voor ouderen en chronisch zieken.

Samenwerkingspartners

Vilans is één van de samenwerkingspartners van Carevolution. Opdrachtgever is de Europese Commissie. Het project wordt ondersteund door het Erasmus+-programma van de Europese Unie. Andere samenwerkingspartners zijn: West College Scotland, Grupo Servicios Sociales Integrados (Spanje), Inniciativas Innovatoras (Spanje) en Melius (Italië).

Meer informatie 

Bekijk de website van Carevolution

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.