Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor de juiste verlichting

Gepubliceerd op: 07-04-2022

Goede (biodynamische) verlichting zorgt voor minder nachtelijke onrust en ouderen die overdag wakker en actief zijn. Lees de tips voor de juiste verlichting in (verpleeg)huizen.

Tips voor de juiste verlichting

  • Meten is weten. Kijk naar de hoeveelheid licht die er is én naar het slaapgedrag van de bewoners.
    • Meet hoeveel licht er daadwerkelijk is. Je kunt dat laten doen , maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf. Leen een lichtmeter van de technische dienst en ga aan de slag. Meet verticaal; je houdt je meter dus in de kijkrichting van een persoon en niet richting de lampen op het plafond. Gezond licht  voor ouderen met dementie is 1000 lux verticaal gemeten op het oog, dus 120 cm vanaf de grond.
    • Haal gegevens op over slaaponderbrekingen van bewoners. De nachtdienst kan dat bijhouden, maar ook de gegevens van meldsystemen en sensoren kunnen helpen. Haal die gegevens op bij de technische dienst.
    • Wacht niet. Het maakt niet uit of je een meting doet in de zomer of in de winter. In de zomer gaat vaak de zonwering naar beneden of de gordijnen dicht, waardoor het uiteindelijk net zo donker is in de zomer als in de winter.
  • Zorg voor meerdere lichtpunten, ook op ooghoogte. Als je alleen licht vanaf het hoge plafond hebt, moet je heel veel licht gebruiken om voldoende licht op het oog te krijgen. Dat maakt kil en ongezellig. Door de lichtbron lager te zetten, bijvoorbeeld op 2 meter hoogte vanaf de grond, is het licht dichterbij het oog en heb je minder licht nodig, waardoor het toch nog gezellig blijft.