Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips om een fijngemalen maaltijd aantrekkelijk te presenteren

Gepubliceerd op: 23-08-2022

Hoe kan je een fijngemalen maaltijd aantrekkelijk presenteren? Werner Drent, chef-kok bij Hutten en werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis geeft 7 tips.

  • Serveer de verschillende onderdelen van de maaltijd in kleine pannetjes of schaaltjes. Denk ook eens aan uitsteekringen of maak met ijsknijpers mooie bolletjes.
  • Werk vaker in laagjes: vul een weckpotje, of ander doorzichtig potje, met laagjes cake en jam, fruitmoes of chocoladesaus. Mag iemand geen cake? Maak de cake dan glad met wat vanillevla of custard en vul aan met laagjes jam, fruitmoes of chocoladesaus.   
  • Ook hartige, gemalen maaltijdcomponenten kun je stapelen. Je kunt zo een ‘lasagne’ maken van diverse soorten vlees of vis, groente en aardappelen of pasta.
  • Zoek je een hartig fijngemalen tussendoortje? Denk aan een fijngemalen eiersalade, tonijnsalade of ragout.
  • Gebruik vaker vis en peulvruchten: naast voedzaam zijn deze goed te verwerken in gemalen maaltijden. En wat dacht je van stoofvlees en een maaltijdsoep, bijvoorbeeld minestrone, erwten, of bonen?
  • Met een staafmixer of blender kom je heel ver. Zorg dat je deze klaar hebt liggen op de zorgafdeling, net als wat leuke schaaltjes en potjes!
  • Vind je koken voor mensen met slikproblemen lastig? Volg eens een scholing. Bijvoorbeeld over IDDSI of smaak. Met meer kennis wordt je werk stukken leuker.

Deel deze pagina via: