Naar hoofdinhoud Naar footer

Samen koken: tips

Eten en drinken is voor de meeste ouderen erg belangrijk. Het biedt structuur op de dag, geeft een voldaan gevoel en prikkelt de zintuigen. Eten en drinken is ook een middel om met elkaar in contact te komen, samen te werken en samen te genieten. Door samen te koken bijvoorbeeld. Lees negen tips voor het samen koken op de zorgafdeling.

Voor sommige bewoners zal samen koken misschien alleen bestaan uit toekijken, maar anderen kunnen wellicht helpen bij het schillen van de aardappelen, het wassen van de groenten of het bakken van het vlees. Helpen kan bijdragen aan het prikkelen van de fijne motoriek, maar ook toekijken heeft positieve effecten. Samen koken en het zien en ruiken van eten, vergroot de eetlust. Daarbij kan het heel gezellig zijn en geeft het aanknopingspunten voor een gesprek over eten en koken van vroeger.

9 praktische tips

Samen koken kan een waardevolle invulling van de dag zijn. Het zorgt voor afleiding, prikkeling van de zintuigen en geeft voldoening. Voedingindezorg.nl geeft negen praktische tips voor het betrekken van cliënten.

  1. Laat bewoners meedenken over het menu. Zo krijgen ze te eten wat ze lekker vinden en jij doet meteen inspiratie op.
  2. Doe samen boodschappen! Laat de bewoner bijvoorbeeld het toetje voor die dag kiezen.
  3. Vraag eens of bewoners nog recepten van vroeger hebben.
  4. Kunnen en willen bewoners helpen bij het klaarmaken van de maaltijd? Zorg dan dat je op tijd begint. Vaak gaat schillen, snijden of wassen wat langzamer.
  5. Kijk eens welke hulpmiddelen er allemaal zijn. Een dunschiller is voor sommige bewoners al een uitkomst.
  6. Geef bewoners een duidelijke taak. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.
  7. Geniet van de tijd en aandacht die je hebt voor je bewoners. Tijdens het klaarmaken van het eten is er ook tijd voor een gesprek.
  8. Laat familieleden ook eens helpen met koken! Hierdoor kunnen ze bijdragen aan de dagelijkse zorg voor hun familielid. Niet alleen fijn voor hen, maar het ontlast jou ook.
  9. Stel je verwachtingen bij, niet iedereen kan echt meehelpen. Voor sommige bewoners is alleen kijken naar eten klaarmaken al genieten.

Voedingindezorg.nl is een platform voor zorgmedewerkers binnen kleinschalig wonen. Op de website vind je informatie, recepten en tips die ook voor andere woonvormen interessant kunnen zijn.