Naar hoofdinhoud Naar footer

Leren tijdens je werk, hoe doe je dat?

Er wordt van je verwacht dat je continu bezig bent met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De zorg verandert voortdurend. Dit vraagt om anders en continu leren. En dat terwijl er een tekort aan personeel is en je vaak niet genoeg tijd hebt. Hoe blijf je toch leren en van alles op de hoogte?

Houd ontwikkelingen in je vak bij

Zorg dat je op de hoogte bent van ontwikkelingen in je vak. Wat je geleerd hebt in je opleiding kan veranderen. Je hebt bijvoorbeeld geleerd om cliënten te wassen met water. Een nieuwe ontwikkeling is verzorgend wassen, wassen zonder water. Lees vakbladen, meld je aan voor nieuwsbrieven zoals de nieuwsbrief van het kennisplein Zorgvoorbeter.nl.

Oefen handelingen met je collega's

Oefenen kan je helpen om bepaalde handelingen en technieken onder de knie te krijgen. Door samen met je collega’s te oefenen, kun je feedback krijgen in hoe je het doet en wat verbeterd moet worden. Je kunt ook de handeling of techniek bij de cliënt uitvoeren en tips aan de cliënt te vragen. 

Deel kennis met collega's

Een lastige situatie met een cliënt kun je met collega’s of in een teamoverleg bespreken om hiervan te leren. Collega’s kunnen je advies geven en je op nieuwe ideeën brengen en andersom. 

Tot slot

Werk samen met je collega’s. Betrek anderen wanneer je een verbeterproces in gang zet of werk samen wanneer je collega hetzelfde doel heeft. Laat je collega’s weten dat je bezig bent jezelf en je werk te verbeteren. Je collega’s kunnen je motiveren, ondersteunen, en ook van jou leren.  

Deel deze pagina via: