Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hoe neem je pauze in de zorg?

Rust nemen tijdens je werk betekent dat je even bewust je tempo verlaagt. We geven je zeven tips om rust te nemen tijdens je bezigheden in de dag.

Rust nemen tijdens je werk betekent dat je even bewust je tempo verlaagt. Soms kan dat al door net wat rustiger te lopen of even kort pauze te nemen. Je hartslag en ademhaling worden rustiger en je kunt weer open staan voor je omgeving. 

7 tips om pauze te nemen

  1. Hou voor ogen dat een pauze belangrijk is voor de zorg die je geeft. Bedenk dat het nemen van pauzes iets oplevert in je werk. Een ontspannen en uitgeruste medewerker maakt minder fouten en werkt sneller.
  2. Spreek elke dienst vooraf af hoe en wanneer er pauze wordt genomen. Laat je niet overvallen door de hectiek. Bouw met je collega’s pauzemomenten in en vang het voor elkaar op.
  3. Neem juist op drukke diensten time-outs. Door dit te doen, voel je dat je voor jezelf zorgt. Het is een vorm van zelfrespect. Je krijgt meer rust en straalt dat uit.
  4. Verlaat je werkplek. Pauze nemen terwijl alles om je heen doorgaat, is veel moeilijker dan op een plek buiten je directe werkomgeving
  5. Ga naar buiten. Buiten uitwaaien of in de zon lopen, doet wonderen voor je geest en lichaam.
  6. Zorg voor een lange pauze per dienst. Je hebt recht op een half uur pauze als je meer dan 5,5 uur werkt in een dienst. Die pauze kan je eventueel splitsen in twee keer een kwartier.
  7. Zorgverlening gaat met pieken en dalen. Zorg voor mini-pauzes tijdens de iets rustigere momenten. Ga even zitten als je veel staand werk doet, drink een kop koffie te drinken of maak een praatje.

Laatst bijgewerkt op: 17-10-2022