Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

6 tips om gaatjes te voorkomen

Gepubliceerd op: 26-04-2024

De mondgezondheid van ouderen wordt snel over het hoofd gezien maar is erg belangrijk. Vooral wanneer ouderen niet meer zelf hun tanden kunnen poetsen, wordt de rol van de zorgprofessional in het voorkomen van mondproblemen steeds belangrijker. Laten we daarom eens kijken naar een veelvoorkomend mondgezondheidsprobleem: cariës, ofwel gaatjes.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes in tanden ontstaan door een combinatie van factoren, waaronder bacteriën in tandplak en de aanwezigheid van suikers en koolhydraten. Wanneer mensen voedsel eten dat rijk is aan suikers en koolhydraten, reageren de bacteriën hierop en produceren ze zuren als bijproduct. Deze zuren kunnen het glazuur van de tanden aantasten en uiteindelijk gaatjes veroorzaken.

6 tips om gaatjes te voorkomen

Deze 6 tips voor mondzorg helpen bij de hele gezondheid van ouderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ouderen een gezonde mond behouden, zelfs wanneer ouderen niet meer in staat zijn om zelfstandig voor hun mond te zorgen.

Tip 1: regelmatig poetsen

Het is noodzakelijk om twee keer per dag de tanden te poetsen met een tandpasta die fluoride bevat.

Tip 2: reinig ook tussen de tanden

Naast het poetsen van de tanden is het belangrijk om dagelijks de ruimtes tussen de tanden te reinigen om voedselresten en tandplak te verwijderen. Deze gebieden zijn moeilijk te bereiken met een tandenborstel, maar zijn wel gevoelig voor gaatjes.

Tip 3: gebruik een tongschraper

Voor de beste mondhygiëne kun je ook een tongschraper gebruiken om bacteriën op de tong te verwijderen.

Tip 4: gebruik mondspoelmiddel

Mensen die gevoelig zijn voor gaatjes kunnen een voordeel hebben bij extra spoelen met een mondspoelmiddel dat fluoride bevat, als aanvulling op het poetsen.

Tip 5: let op voeding

Let op het gebruik van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, zoals frisdrank, snoep en zoete snacks. Deze suikers kunnen de bacteriën in de mond voeden en bijdragen aan de zuurproductie. Geadviseerd wordt om het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag te beperken. Het regelmatig eten van tussendoortjes tijdens de dag kan de zuurproductie in de mond verhogen. Daarom is het belangrijk om de inname van snacks tussen de maaltijden door te beperken, zodat het speeksel de kans krijgt om de zuurgraad in de mond te herstellen.

Tip 6: bezoek regelmatig de tandarts en/of mondhygiënist

Door regelmatig een tandarts en/of mondhygiënist te bezoeken, kunnen beginnende gaatjes worden opgespoord voordat ze ernstige problemen worden.

Bron

allesoverhetgebit.nl