Naar hoofdinhoud Naar footer

16 tips om milieubewust te werken in de zorg

Gepubliceerd op: 08-12-2021

Als zorginstelling kun je op jaarbasis veel kosten besparen door op een meer duurzame basis te werk te gaan. En zo ook bijdragen aan een beter milieu. Een aantal tips die je daarbij op weg kunnen helpen.

1. Gebruik van verlichting

Let op dat de verlichting op zowel de gang als in kamers alleen brand als er iemand aanwezig is. Tijdens het schoonmaken kan de verlichting worden ingeschakeld en daarna doe je het licht weer uit. Dit bespaart op jaarbasis een behoorlijk stuk in het energieverbruik.

2. Kapotte verlichting kost geld

Veel zorginstellingen maken gebruik van TL-verlichting. Constateer je ergens een knipperende, kapotte lamp geef dit dan door aan de technische dienst. Kapotte verlichting gebruikt onnodig veel stroom.

3. Scheiden van afval, juist ook in de zorg

In de zorg heb je te maken met uiteenlopende vormen van (schadelijk) afval. Het is belangrijk om goed op te letten als je verpakkingen, geneesmiddelen en gebruikte medische materialen weggooit. Door afval te scheiden en materialen te hergebruiken heb je een positieve invloed op het milieu.

4. Doseersystemen verminderen het gebruik van schoonmaakmiddelen

Door te kiezen voor een handig doseersysteem en meer geconcentreerde schoonmaakmiddelen heb je de ideale verhouding tussen water en het product. Het schoonmaakresultaat is schoon en je hebt hierdoor een besparing op schoonmaak- en reinigingsmiddelen.

5. Laat waterkranen niet onnodig lopen

Jaarlijks wordt er heel wat water verspild. Zet kranen daarom tijdig uit en voorkom een verdere verspilling van kostbaar (drink)water.

6. Gebruik voorgeschreven middelen

Zorginstellingen werken doorgaans met speciale reinigingsproducten die veelal biologisch afbreekbaar zijn en een desinfecterende werking hebben. Chloor is meestal verboden en dit is bovendien ook schadelijk voor het milieu. Lees de richtlijnen van je werkgever er eens op na.

7. Vermijd het gebruik van papier

Automatisering gaat ook in de zorg steeds verder. Hierdoor voorkom je grote en dikke papieren dossiers. Door minder papier te gebruiken wordt het milieu minder belast. Als je papier gebruikt, kies dan voor papier met een FSC keurmerk.

8. Milieubewuste bedrijfskleding

Producenten van bedrijfskleding werken vaker samen met fabrikanten van duurzame bedrijfskleding. Het productieproces verloopt op een meer duurzame wijze en de gebruikte materialen worden op een biologisch verantwoorde manier geteeld.

9. Wees actief op duurzaam gebied

Meer duurzaamheid op de werkvloer ligt niet alleen in jouw handen. Zorg ervoor dat je samen met collega’s doelstellingen hebt om na te streven. Door deze methode toe te passen wordt het vanzelfsprekender om het milieu te ontzien en krijg je meer plezier in je werk. Praat met je collega’s over duurzame manieren die het werk meer aantrekkelijk maken.

10. Chemisch afval wordt apart opgehaald

In de zorg heb je geregeld te maken met chemisch afval. Dit wordt door zorginstellingen apart gehouden en op geregelde tijdstippen wordt dit door speciale afvalverwerkers opgehaald. Let altijd goed op als je in contact komt met deze materialen. Er zijn speciale schoonmaak- en reinigingsmiddelen aanwezig waar je de handen mee kunt behandelen. Deze middelen zijn veelal biologisch en zorgen ervoor dat je geen hinder ondervindt van het chemische ‘afval’.

11. Technologische en milieuvriendelijke ontwikkelingen

Waar vroeger po’s en urineflessen gewassen moesten worden zijn er tegenwoordig ook disposable po’s en urineflessen verkrijgbaar. Deze worden na gebruik met behulp van een soort shredder vermalen en kunnen hergebruikt worden. Door voor dit systeem te kiezen wordt er op jaarbasis een behoorlijke hoeveelheid elektra, water en zeep bespaard.

12. Milieubewust in de thuiszorg

Werk je in de thuiszorg? Hier is het goed mogelijk om op een milieubesparende manier te werken. Bij het verplegen van patiënten gebruik je niet meer materialen dan nodig en je stelt jezelf de vraag welke schoonmaakmiddelen je op een biologisch verantwoorde manier kunt gebruiken.

13. Denk na voordat je producten gebruikt

Door vooraf na te denken over het aantal verband- en verpleegmiddelen die je nodig hebt voor een goede verpleging voorkom je overtollig gebruik. Overtollig gebruik lijdt tot het onnodig weggooien van materialen die je anders gewoon had kunnen gebruiken.

14. Weet waar je risico's kunt verwachten

Net zoals ieder ander beroep kun je in de zorg bepaalde risico’s verwachten die zich bij je werkzaamheden voor kunnen doen. Je kunt echter vooraf wel een goede inschatting van deze risico’s maken en je hier op duurzame wijze op voorbereiden. Denk onder meer aan het voorkomen van mogelijke ongevallen.

15. Zorg voor voldoende natuurlijke ventilatie

De luchttoevoer wordt met name in zorginstellingen veelal centraal geregeld. Let er op dat er genoeg frisse en natuurlijke ventilatie naar binnenkomt. Dit bevordert een gezonde werk- en leefomgeving voor zowel jezelf, je collega’s en cliënten.

16. Ga  zo milieuvriendelijk mogelijk te werk

Streef bepaalde doelstellingen na en wees niet teleurgesteld als dit niet helemaal lukt. Door je beste beentje voor te zetten kun je ook in de zorg bijdragen aan een beter milieu. Het begin is altijd moeilijk maar als je eenmaal op de goede weg bent word je bijdrage steeds groter.

Deel deze pagina via: