Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

10 tips voor terugdringen van onnodige zorghandelingen

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Het verbetertraject Slim Zorgen had als doel onnodige zorghandelingen terug te dringen. Bij Slim Zorgen ga je op een projectmatige manier aan de slag met een of meerdere teams met het terugdringen van onnodige zorghandelingen. Bekijk hieronder de 10 tips en ga aan de slag!

  1. Tip bij steunkousen: Om onnodig hulp bij het aan- en uittrekken van steunkousen af te schaffen moeten de juiste hulpmiddelen beschikbaar zijn. Schakel een bedrijf in dat hulpmiddelen en materialen van verschillende fabrikanten beschikbaar kan stellen om uit te proberen. 
  2. Tip bij steunkousen: Betrek de ergotherapeut bij de inschatting of de cliënt de steunkousen zelfstandig met hulpmiddel zou kunnen aan- en/of uittrekken. Zij hebben ook verstand van verschillende hulpmiddelen bij steunkousen. 
  3. Tip voor wassen: Zorg voor scholing van de medewerkers over verzorgend wassen, bijvoorbeeld door een klinische les of uitleg van een leverancier. Probeer het ook eens zelf en ervaar dat je er best schoon van wordt! 
  4. Tip voor urineopvangzakken: Ga na welk urineopvangsysteem jullie gebruiken. Kies voor een doorkoppelsysteem waarbij er een urine(bed)zak voor de nacht aan de opvangzak voor overdag gekoppeld kan worden. 
  5. Tip voor extra inleggers bij incontinentiematerialen: De cliënt is mogelijk al jaren gewend aan een extra inlegger in het incontinentiemateriaal, vaak uit gevoel van zekerheid. Zorg altijd voor draagvlak bij de cliënt, door middel van goede voorlichting, bijvoorbeeld met behulp van een informatieavond en foldermateriaal. 
  6. Tip bij voorkomen decubitus: Gebruik zalf of een vette crème om een droge huid te verzorgen. 
  7. Tip voor zwachtelen: De laatste jaren zijn er verschillende alternatieve zwachtels en zwachtelmethoden op de markt gekomen, die effectiever, gebruiksvriendelijker en (op lange termijn) goedkoper zijn. Dagelijks zwachtelen is dan niet nodig. Voorbeelden van alternatieve zwachtelmethoden zijn de Cobanzwachtel, Juxta-lite, Farrow Wrap of Urgo K2. 
  8. Tip bij smetten: Verzorg de huid dagelijks, voorkom overmatig transpireren en huid-op-huidcontact en houd de huidplooien droog. 
  9. Tip voor oogdruppelen: Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft de app OOGdruppelen ontwikkeld met druppelinstructies en een herinneringsfunctie.
  10. Tip voor medicatie: Zorg bij inzet van medicatiebegeleiding op afstand voor een goede uitleg aan de cliënt zodat de werking duidelijk is.

Tips op papier?

Wil je de tips liever op papier hebben? Het pdf-bestand hieronder bij de downloads kun je printen en ophangen. 

Downloads