Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

10 tips voor een gezonde mond

Gepubliceerd op: 17-10-2023

Over de relatie tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid wordt steeds meer bekend. Wist je dat mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor de mond, maar ook voor de rest van het lichaam? Maar hoe houd je je mond gezond? Lees de 10 handige tips.

  1. Poets 2 keer per dag 2 minuten de tanden met fluoridetandpasta.
  2. Gebruik een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel.
  3. Poets tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
  4. Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een rager of tandenstoker om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. 
  5. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.
  6. Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur.
  7. Bij een droge mond raken mondslijmvliezen makkelijk geïrriteerd en vormt tandplak zich sneller. Besteed daarom extra zorg aan het gebit en tandvlees als iemand last heeft van een droge mond. 
  8. Je kan de aanmaak van beschermend speeksel stimuleren door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.
  9. Heeft iemand last van een slechte adem? Maak de tong dagelijks schoon met een tongreiniger om de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong te verwijderen. Deze bacteriën produceren zwavel dat onaangenaam ruikt.
  10. Ga regelmatig naar de tandarts en/of mondhygiënist voor een controle. Laat de mond ook 1 keer per jaar controleren als iemand een kunstgebit draagt.

Bron

KNMT