Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen voorbehouden en risicovolle handelingen

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Voorbehouden handelingen
Voorbehouden handelingen > Vitamine b12 injectie
View modes: 
User avatar
Guest
Emine - 25-8-2020 09:11:14
   
Vitamine b12 injectie
Goeiedag ,

Mijn vraag gaat over b12injectie, na injectie kwam veel bloed uit is dat normaal?

User avatar
Guest
Annemieke van der Schaft - 8-12-2020 11:48:26
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Vitamine b12 injectie
Dank je wel voor je vraag. Hierbij mijn antwoord.

Wanneer er na injectie bloed zichtbaar is rondom de insteekplaats kan het zijn dat je per ongeluk een klein haarvaatje of een bloedvat hebt geraakt, tijdens het injecteren. De naald is op de verkeerde plek terecht gekomen, en daarmee is ook het medicijn op de verkeerde plek geïnjecteerd. Dit kun je de volgende keer voorkomen door de juiste naald te kiezen. Hoe bepaal je een juiste naaldlengte?

De lengte van een subcutane naald is afhankelijk van de dikte van het subcutane weefsel en de injectietechniek. Bij een huidplooitechniek kan een langere naald gebruikt worden dan bij een loodrechttechniek, omdat bij de huidplooitechniek meer subcutaan weefsel ‘opgepakt’ wordt om in te injecteren.

Ook bij een intramusculaire injectie is de lengte van de naald afhankelijk van het onderhuidse weefsel, omdat de naald door de huid en het subcutane weefsel heen moet voordat de punt van de naald in de spier eindigt.

De dikte van het subcutane weefsel verschilt wel per persoon. Het hangt samen met de plek op het lichaam, BMI, en geslacht. Daardoor is het niet mogelijk om een vaste naaldlengte aan te geven bij de subcutane en intramusculaire injectietechnieken.

Iets anders is dat de vloeistof van het B12 medicijn helder rood van kleur is. Na injectie kan er ook een beetje medicijn teruggevloeid zijn naar de oppervlakte van de injectieplaats. Dit kan lijken op bloed.

Bron:
h50830.pdf (cbg-meb.nl)