Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over kwaliteitsverbetering

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Kwaliteitsverbetering Praktijkvragen over kwaliteitsverbetering
Kwaliteitsverbetering > Is er toekomst voor de activiteitenbegeleider?
View modes: 
User avatar
Guest
S. Sloots - 7-9-2017 15:41:50
   
Is er toekomst voor de activiteitenbegeleider?
Steeds meer merk ik in mijn omgeving dat er weinig gesproken wordt over het beroep activiteitenbegeleider. Ik begeleid stagiair(e)s die de opleiding MMZ doen en ik merk dat er geen specifieke AB-opleiding meer is. Ik maak mij daarover zorgen. Mijn beroep lijkt uit te sterven terwijl ik het een van de belangrijkste beroepen in de langdurige zorg vind. Welzijn is immers een onlosmakelijk onderdeel van de zorg naar een cliënt. Hebben jullie daar ook ervaring mee en hoe denken jullie hierover?
[S. Sloots, activiteitenbegeleider, de Stouwe, Meppel]

User avatar
Guest
Martie Bronsgeest - 7-9-2017 15:44:57
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Is er toekomst voor de activiteitenbegeleider?
In de organisatie waar ik voor werk is het beleid ingezet dat activiteitenbegeleiders verleden tijd is. Men wil medewerkers die zowel gastvrouw/gastheer werkzaamheden vervuld als een beetje activiteiten. De bezetting van AB'ers voor 105 bewoners is 2.60 Fte. Mijn functie verdwijnt helemaal. De taken gaan teammanagers binnen hun drukke werkzaamheden doen.. Ik vind het zeer verontrustend voor de dagbesteding van de bewoners. De veranderingen worden ook veroorzaakt door de minimale bezetting en financiering.. MMZ-opleiding is een beetje AB en een beetje zorg. Ik ben bang dat de medewerkers met dit diploma rooster gaten vullers worden. Jammer.
[Martie Bronsgeest, hoofd welzijn, Verpleeghuis]

User avatar
Guest
Marleen Granneman - 7-9-2017 15:48:38
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Is er toekomst voor de activiteitenbegeleider?
Bij ons werken we nog met activiteitenbegeleiders. Wel merk ik dat ook wij moeten gaan veranderen. De activiteitenbegeleider zal een (iets) andere rol krijgen binnen het verpleeghuis. Dit moet wel door een gehele organisatie gedragen worden en passen binnen de visie van de organisatie. Ik snap dat het lijkt alsof het aan het verdwijnen is. Ik merk echter dat door de verschuivingen een hoop organisaties het een andere naam geven. Naar mijn weten is de MMZ4 ook nog de opleiding voor activiteitenbegeleider.
Wat jammer is dat op deze site speciaal voor kennis om zorg te verbeteren er niks (zover ik kan vinden) te vinden is over invulling van welzijn. Ik denk zeker dat het een belangrijk onderdeel is en ik strijd mee om de activiteitenbegeleiders hier een rol in te laten houden.
[Marleen Granneman, coördinator AB]

User avatar
Guest
A. van Gink - 7-9-2017 15:50:53
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Is er toekomst voor de activiteitenbegeleider?
Beste S. Sloots,
Ik ben bezig met de opleiding MMZ-3 met als doel t.z.t. als activiteitenbegeleider te gaan werken. Ik ben bezig met de laatste loodjes van de opleiding en voordat ik er aan begon (april 2013) heb ik uiteraard onderzoek gedaan welke opleiding ik moest gaan doen en hoorde ik dat de opleiding SPW 'er uit gaat' en dat MMZ dé opleiding was voor activiteitenbegeleiding. Ik hoorde van de week overigens op mijn stageplek dat de opleiding MMZ eigenlijk is voor assistent activiteitenbegeleiders en dat de opleiding SPW dé opleiding is voor activiteitenbegeleiding. In vacatures wordt ook nog best vaak om opleiding SPW gevraagd. Het is best verwarrend allemaal dus.
[A. van Gink, stagiaire AB]

User avatar
Guest
j.meinten - 9-6-2021 08:23:30
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Is er toekomst voor de activiteitenbegeleider?
Helaas is het anno 2021 nog steeds zo dat welzijn ondergeschoven kind is.
Verzorgenden en welzijn werken samen met cliënten om te zorgen dat de cliënt zich beter of thuis voelt. In de Corona tijd heb ik er echt kunnenzijn voor de cliënten en diens familie.
Het tijdperk van alleen knippen en plakken met cliënten is echt voorbij.
Wat wil iemand echt en hoe bereik je dit, wat heb je daarvoor nodig.
Ik hoop dat er meer aandacht voor welzijn komt en de activititeitenbegeleider 2.0 een nieuwe toekomst tegemoet gaat.
ik maak mij dus zorgen over hoe het verder moet. Kom op voor het werk en maak het inzichtelijker voor je collega's op de werkvloer.
Je werkt samen met netwerk, cliënten en collega's binnen de zorg. Dat vraag veel schakelwerk en energie. Ik hoop dat ook managers in de zorg hier bewust gaan kijken hoe welzijn een toegevoegde bijdrage kan leveren aan het wel en wee op de woning.