Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Leeromgeving hygiënisch werken

Denk jij in de praktijk vaak genoeg aan hygiënisch werken en het verminderen van antibioticaresistentie? Ook als je alleen op de groep staat? Of als sommige dingen geen gewoonte zijn in jouw team? Met dit teamtraject word je je bewust van wat jij en je team goed en minder goed doen. Je leert samen hoe je verantwoord hygiënisch werkt. Gewoon onder werktijd.

Wat leer je precies?

Iedere week besteed je met je team aandacht aan een van deze thema’s:

  1. Persoonlijke hygiëne
  2. Handhygiëne
  3. Hygiëne en werkomgeving
  4. Hygiënisch handelen

Je doet kleine opdrachten en bespreekt die met elkaar. Zo leer je kritischer naar jezelf en naar elkaar te kijken. Zo leer je ook dat kleine dingen soms een groot effect hebben. Wist je bijvoorbeeld dat lange mouwen uit den boze zijn? Dat je voor elke dienst je sieraden af moet doen, óók je trouwring? En dat handschoenen de handhygiëne niet vervangen? Dat alles en nog veel meer komt in dit traject aan bod.

Hoe werkt het?

‘Goed verzorgen = schoon verzorgen’ laat teams stap voor stap hygiënischer werken. Elke week staat er een verse opdracht klaar. De opdrachten zijn een leuke mix van activiteiten die jou en je team op een andere manier leert kijken naar alledaags handelen. In de leeromgeving vind je leuke en praktische (hulp)middelen als posters en video’s.

  1. Elke opdracht duurt ongeveer 25 minuten.
  2. Elke opdracht heeft een heldere handleiding.
  3. Na de opdracht vul je de resultaten snel en makkelijk in op de website.
  4. De volgende week ontvang je een nieuwe opdracht gebaseerd op jullie resultaten.

https://www.youtube.com/watch?v=b7nDjfxuxyM

Wie doet wat?

De leeromgeving is er speciaal voor teamleiders, aandachtsvelders, kwaliteitsmedewerkers en iedereen die wil werken aan infectiepreventie en schonere zorg. Om de opdrachten te doen zijn er drie belangrijke rollen:

  1. De organisator – bereidt de opdrachten voor en zorgt voor de middelen
  2. Het team – zorgt voor een positieve bijdrage
  3. De coach en specialist – beschikbaar als hulplijn voor vragen

Meld je nu aan en ontvang meteen de eerste opdracht.

Voordelen van de leeromgeving

  1. Ieder team krijgt een eigen online leerroute die is afgestemd op de resultaten. Zo leer je steeds de juiste dingen.
  2. Is alle kennis over een bepaald thema op orde? Dan sla je stappen over in het leerproces. Je verliest dus geen kostbare tijd.
  3. Je bepaalt je eigen tempo. Zo kun je het traject inpassen in de dagelijkse werkzaamheden.


Deze instrumenten zijn ontwikkeld en gebruikt tijdens het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’. Het programma liep van 2016 tot 2019 en werd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgevoerd door ActiZ, RIVM, Verenso, VHIG, V&VN en Vilans. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Tineke 15/2/2021

Dit lijkt wel leuk traject te zijn! Hygiënisch werken is belangrijk voor elke werkvloer, vooral in zo een moeilijke tijd! https://www.schoonenberg.nl/hoortoestellen/soorten-hoortoestellen/


Monique 17/11/2020

Goedemorgen, ik heb een zelfde soort vraag als W Evers. Is dit geschikt voor de wijkzorg? Of is het alleen voor verpleeghuizen?


W Evers 5/11/2020

Goedendag, ik heb een vraag over de leeromgeving hygiënisch werken. Ik werk niet in een verpleeghuis, maar ben wijkverpleegkundige. Kunnen wij als team dit ook doen? we kunnen nl niet wekelijks samenkomen, maar bv met een paar teamleden via Teams met elkaar vergaderen. Heeft dit voldoende meerwaarde dan of leren en doen we dan net niet wat de bedoeling zou zijn. Ik hoor graag voordat ik mijn team warm ga maken voor deze leeromgeving.